MARK

Här knyts Rydals historia ihop

4:13 min

Rydals museum firar i år 30-årsjubileum, bland annat genom att låta scenkonstgruppen Skapet från Göteborg sätta upp en föreställning som knyter ihop 150 år av bygdens historia.

– Själva researcharbetet startade i juni 2014, då satt vi här i två dagar och bara läste i deras intervjuarkiv. Vi ritade mindmaps och pratade om alla möjligheter som finns. 150 år av historia, hur skall en fånga det, säger Sanne Skjervik som är med i Skapet.

Historien i föreställningen Till Rydal må kretsa kring det gamla spinneriet som numera är en del av Rydals museum. Men istället för att fokusera på själva verksamheten så kretsar snarare föreställningen om allt som kom med industrialliseringen.

Som fackföreningsrörelsen, framtidsoro och kvinnornas intåg på arbetsmarknaden.

– Det pågår fortfarande. Det är fortfarande textilarbetare som får dammlunga, bullerskador och dör på arbetet. Men vi ser det inte. Det är en skräckinjagande upptäckt vi gjort, industrialismen flyttar på sig dit fattigdomen finns, säger Sanne Skjervik.

– När man tar upp saker som hänt förr i Sverige, som fortfarande finns på andra ställen, så pratar man i dåtid. Det förstärker bilden av att det här är passé. Genom att gå in och ur tiden, att gestalta med sin kropp så tror jag att det tar mer för publiken. Då tar det mer, säger Mika Mörner som också är med i Skapet.

Föreställningen "Till Rydal" har offentlig premiär på lördag.