Många tjejer som jobbar på restaurang blir sextrakasserade - Jessica är en av dem

0:53 min

En klapp på rumpan och kommentarer som "lilla gumman" är en del av jobbvardagen för många tjejer. Nya siffror visar att 14 procent har blivit sexuellt trakasserade på jobbet.

– Det finns absolut tillfällen då man fått glåpord eller en klapp på rumpan. Eller hamnat i situationer där de skrattar och stämningen blir allmänt bara obekväm, säger Jessica Hellman i Luleå.

Hon har jobbat inom restaurangbranschen sedan tonåren och säger att man nästan blir van.

– I dag som 37-åring skulle jag nog kunna säga ifrån, men då när jag var 18 vågade man inte säga något, då log man och gick därifrån och mådde lite dåligt istället, säger hon.

Var sjätte tjej

Nästan var sjätte tjej har blivit utsatt för sexuella trakasserier på jobbet enligt siffror från Statistiska Centralbyrån som LO beställt.

Undersökningen visar att den här typen av kränkningar är vanligast inom vård- och omsorgsyrken, i hotell- och restaurangbranschen och inom handeln.

Tillfälligt anställda mer utsatta

– Vi ser ju att det är de med otrygga anställningar som till störst utsträckning blir utsatta för sexuella trakasserier. De unga och de som har allmänna visstidsanställningar och tillfälliga anställningar, säger Pim van Dorpel som är vice ordförande på Hotell- och Restaurangfacket.

Vad ska du då göra om du nu blir sexuellt trakasserad på arbetsplatsen, av till exempel din chef eller kollega?

–  Våga säga ifrån, prata med din chef, prata med facket eller skyddsombudet och prata med kollegor eller diskrimineringsombudsmannen, säger Anna Rosenmüller Nordlander på Diskrimineringsombudsmannen.