Göteborg

O​säkert om Göteborg blir förvaltningskommun

Är ännu oklart om Göteborgs stad kommer ansöka om att bli samisk förvaltningskommun. Göteborgs stad och sameföreningen har haft samrådsmöte men sameföreningen vet inte än om de ska driva frågan.

Sametingets språknämnd har bett Göteborg kommun att överväga att ansöka om förvaltningskommun för det samiska språket. Enligt kommunen ligger bollen nu hos sameföreningen, om man ska driva frågan eller inte.

- Vi har haft samrådsmöte med sameföreningen i december och de var osäkra själva på hur stort behovet är. I nuvarande läge gör vi ingenting, utan det måste drivas av sameföreningen och då är vi självklart behjälpliga, säger Ann Hanbert, planeringsledare Nationella minoriteter vid stadsledningskontoret. 

Göteborg är förvaltningskommun för finska sedan 2011. 

Göteborgs sameförening ska diskutera frågan. Ordförande Sven-Gunnar Hurri är positiv, men menar att det måste övervägas, om kommunen klarar av att ta det ansvaret.

- Jag tror att det kan bli svårt att få det att fungera. Göteborg är förvaltningskommun för finska och det jag vet är att det är problem med språkundervisningen i skolan och det blir inte bättre, fastän det är en förvaltningskommun, säger Sven-Gunnar Hurri, ordförande i Göteborgs sameförening. 

Men sameföreningen har inte sagt nej till att kommunen ska bli samisk förvaltningskommun. Frågan ska diskuteras på årsmötet den 7 mars. ​

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio