Estnisk pris till grävande journalist

1:20 min

För en liten stund sedan delades  Bonnierpriset för grävande journalistik ut i Estland, och i år gick priset till Kärt Anvelt på den estniska dagstidningen Eesti Päevaeht för hennes avslöjande om doping bland estniska idrottsmän. Sveriges Radios korrespondent Karin Wickström var på plats när Hans-Jacob Bonnier, styrelsemedlem i Bonnier AB delade ut priset på Sveriges ambassad i Tallinn.

– Jag är förstås jätteglad över priset, säger vinnaren Kärt Anvelt, det var ju väldigt nervöst när jag grävde i den här historien.

Hon får priset för sitt avslöjande om dopning inom den estniska idrottsvärlden, något som damp ner som en bomb i fjol och väckte stor uppståndelse. Bonnierpriset för grävande journalisik är det äldsta och ett av de mest prestigefyllda journalistpriserna i Estland, det delas ut för 19:e året i rad och är på 40 000 svenska kronor. Juryns ordförande Mart Raudsaar, VD för Tidningsutgivarna, förklarar med ett enda ord motiveringen till första priset - påverkan.

– Ja, det här avslöjandet har påverkat det estniska samhället och lett till att lagstiftningen om droganvändning inom idrotten skärpts, säger juryordföranden.