Skolklass ordnade hem åt asylsökande pojke

2:12 min

Den tioårige pojke och hans familj som Migrationsverket flyttat till Fegen har fått komma tillbaka. Föräldrar har samlat in pengar så att de kan hyra ett hus i området, och eleverna har skänkt delar av klasskassan.

– Det känns jättebra, för att då kan han stanna kvar här längre, och hans mamma har då mer tid att skaffa ett jobb. Samtidigt hade vi ganska mycket pengar över i klasskassan och då tyckte vi att vi kunde skänka en del av pengarna för att han ska kunna få ett boende, säger eleven Julia Magnusson.

– Jag tycker att det är värt att lägga pengar från klasskassan till honom för att han ska inte behöva bo så dåligt som han fick bo när han flyttades till huset i Fegen, säger Emilia Jönsson. 

Yael har gått på Frösakullsskolan sedan slutet av förra året. Men i förra veckan fick pojken sluta sin skolgång när Migrationsverket flyttade pojken, hans mamma och syskon till ett hus i Fegen. Där bodde familjemedlemmarna ensamma och fick ingen hjälp med att skriva in sig på en ny skola.

Rektorn på Frösakullsskolan anmälde Migrationsverkets hantering av pojken till socialtjänsten efter att bland annat pojken skickat ett sms till en klasskamrats förälder med orden: "hjälp mig".
Familjen bodde i Fegen i sex dagar innan klasskompisar och föräldrar hjälpte till med pengar för att betala hyra för ett hus där familjen nu kan bo i fram till sommaren.

Yael ser alla som hjälpt honom som sin familj.

– Alla i min klass och föräldrarna är som min familj, de bryr sig om mig och de betyder mycket för mig, säger Yael Abunniej. 

Familjen flyttade in i huset i Frösakull under torsdagen och hyran är betald fram till sommaren. Vart familjen kommer ta vägen efter terminsslutet är oklart.

– I dagsläget räddar vi nuet, sedan vet vi inte vad som händer framöver. Vi får se helt enkelt. Det viktigaste är att vi nu sett till att han ska få gå klart skolterminen.