Försäkringskassans säkerhetschef dömd skyldig

1:44 min

Säkerhetschefen på Försäkringskassan dömdes i dag vid Södertörns Tingsrätt för brott mot efterforskningsförbudet. Mannen får ändå behålla sin anställning hos myndigheten tills vidare.

Säkerhetschefen på Försäkringskassan försökte i samtal med anställda ta reda på vem som hade läckt information till media. Det hela avslöjades i en rad publiceringar i Expressen.

– Har du någon aning om det eller?

– Förlåt, vad sade du? Jag hörde inte.

– Hur det har blivit uppmärksammat?

– Att det står i tidningen?

– Ja…

– Det är väl någon som har läckt.

– Ja, men vilken?

Exakt så föll orden i samtalet mellan säkerhetschefen och den anställde som spelades in i smyg.

Samtalet fick stor uppmärksamhet när Expressen förra våren publicerade en serie artiklar om Försäkringskassan.

Bland annat handlade historien om att den dåvarande generaldirektören, Sveriges nuvarande rikspolischef Dan Eliasson, hade anställt en kommunikationschef som tidigare hade arbetat med Eliasson på Migrationsverket, utan att jobbet utannonserades.

Den personen var också misstänkt för jäv, efter att han inlett en relation med en anställd på myndigheten och värvat henne som avdelningschef.

Han höjde hennes lön, attesterade hennes arbetstid och beviljade henne vid ett tillfälle lön, trots att hon hade semester. Avslöjadet i Expressen nådde allmänhetens ögon våren 2014.

När artiklarna om skandalerna på Försäkringskassan fyllde tidningens sidor flera dagar i rad kallades flera medarbetare till ett möte med myndighetens säkerhetschef. Det är han som i samtalet hörs efterforska källa, något som strider mot den svenska grundlagen.

– Vem som har läckt? Ställer du den frågan?

– Ja.

– Jag önskar att du tar tillbaka den frågan.

– Det är en fråga vi ställer oss.

– Jag tycker att du ska ta tillbaka den frågan.

Säkerhetschefen, som varit avstängd sedan den här händelsen, dömdes i dag vid Södertörns tingsrätt till 40 dagsböter om totalt 30 tusen kronor.

Försäkringskassan meddelar i dag att säkerhetschefen fortsatt är anställd. När domen vinner laga kraft kommer de fatta ett beslut om mannens anställning.