Árjepluovve / Arjeplog

Arjeplog vill också ha parlamentsbyggnad

Nu ger sig Arjeplogs kommun i Norrbotten också in i leken om Sametingets parlamentsbyggnad. Kommunalrådet Britta Flinkfeldt Jansson (S) säger att kommun ligger i mitten av Sápmi och det är ett bra skäl till att parlamentsbyggnaden ska till kommunen. 

I och med Sametingets beslut att titta på fler placeringsalternativ så har även Arjeplog bjudit in Sametingets styrelseordförande Håkan Jonsson för att diskutera fråga.

- Kommunen ligger inom ett samiska förvaltningsområde och jag kan redan nu peka ut ett par stycken områden som skulle passa för en parlamentsbyggnad, säger kommunalrådet Britta Flinkfeldt Jansson. 

Först och främst vill kommunen ha en dialog med Sametinget innan man börjar prata allvar som till exempel ekonomi, menar Flinkfeldt Jansson.

- Vi har diskuterat frågan inom några partier och sen får vi se vad det leder till, fortsätter Flinkfeldt Jansson. 

Från början var det tänkt att parlamentsbyggnaden skulle ligga i Kiruna och planerna har kommit långt. En arkitekttävling har vaskat fram en färdig ritning, kontakter har tagits med både regering och Statens fastighetsverk men Kiruna kommun har ännu inte kunnat anvisa en tomt för byggnaden.

Det nuvarande tomtförslaget ligger intill den nedlagda Tuolluvaaragruvan i det som ska bli Kirunas nya stadskärna. Gruvföretaget LKAB är dock inte klara med de markundersökningar som ska kunna garantera markens bärighet för en parlamentsbyggnad. 

Men efter att plenum beslutade att även titta på andra orter, så är det alltså förutom Kiruna, även Arjeplog, Jokkmokk och Arvidsjaur som nu vill ha parlamentsbyggnaden. 

Hur är det med kommunikationen?

-Hur tänker du? Vi har ju flygplats i Arvidsjaur. Riksväg 95 som går till Norge, som gör det lätt att ta sig fram och ett bra bredband, säger Britta Flinkfeldt Jansson. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio