Yttrandefrihet eller hets mot folkgrupp avgörs i Nyköpings tingsrätt

1:39 min

Nyköpings tingsrätt återupptog idag rättegången mot den man som står anklagad för hets mot folkgrupp i stadsdelen Brandkärr i Nyköping.

Mannen är anklagad för att i somras ha filmat och spridit en video via sin privata facebooksida från ett stort muslimskt bönemöte utomhus och liknat böneutropen vid ett åsneskrik.

Men mannens försvarsadvokat Per Oehme menar att kommentaren inte syftade på religionen.   

-- Han har vaknat av ljudet av högtalaranläggningen som ska användas under den kommande bönen. Han filmar och säger i sin kommentar att han inte vill vakna av en åsna som har ont i magen. Det är ljudet han har retat sig på, ljudet och inte någon religion överhuvudtaget.

Försvarsadvokat Per Oehme säger att åtalet saknar grund, eftersom åklagaren inte kunnat visa hur stor spridning videon fick.

– Det krävs ju spridning för att det ska vara hets mot folkgrupp. Lägger man ut en kommentar, en film eller någonting på sin egen facebooksida är frågan om det är spridning till ett stort antal. Man kan ha olika facebooksidor, olika öppenhet, man kan ha stängda som bara vänner kan se på. Hur det varit i det här fallet finns det ingen utredning om.

Under rättegången var det en av de saker som kammaråklagare Michael Forsberg inte lyckades leda i bevis, att videon haft en stor spridning även utanför dem som samlats för gudstjänst.

Men kammaråklagare Michael Forsberg säger att mannen hånat muslimer som utför gudstjänst, vilket han menar är straffbart.

– Man har självklart rätt att kritisera religionen och häda, men i det här fallet handlar det, enligt min uppfattning, om att den tilltalade smädar, hånar och kränker människor som har gudstjänst och det anser jag är straffbart. Det är intressant att få belyst var gränsen går mellan yttrandefrihet och hets mot folkgrupp.