Riksdagsman vill se fler utbildningsplatser till undersköterska

1:39 min

De som saknar gymnasieexamen går före vid antagningen till de kommunala vuxenutbildningarna till undersköterska. Nu kommenterar en lokal politiker i riksdagen varför det är så.

Som vi berättar kommer att finnas gott om jobb för undersköterskor i framtiden, men för de som redan har gått gymnasiet kan det vara svårt att komma in på den kommunala vuxenutbildningen.

De som saknar utbildning går nämligen före, vilket vi rapporterat om tidigare i dag.

Socialdemokraten Olle Thorell från Västmanland är suppleant i Utbildningsutskottet, säger att det är de som saknar en gymnasieexamen är de som löper störst risk att drabbas av arbetslöshet.

– Så det är inte märkligt att man prioriterar den gruppen före andra, däremot så vill jag ju säga att det är jättebra att många vill jobba inom vården, och vi kommer att behöva båda de här grupperna, alltså både de som saknar gymnasieexamen och de som har en annan gymnasieexamen och vill byta till att jobba inom vården, säger Olle Thorell.

Men om man går som vikarie leder ju det till att man inte kan utbilda sig och få ett fast jobb, blir det så lyckat?

– Som reglerna ser ut i dag och med det antal platser kommunerna har pengar till så är det på det viset, men vi har ju högre ambitioner än vad den förra regeringen hade. Vi styr nu med en borgerlig budget och i den budget som föll, från Socialdemokraterna och Miljöpartiet, fanns det utökade platser i vuxenutbildning och när vi nu kommer att lägga en budget så kommer det att finnas satsningar på fler utbildningsplatser, säger Olle Thorell.

Men fortfarande består ju systemet, att de som exempelvis vikarierar som undersköterska inte kan få ett fast jobb för att de inte kan vidareutbilda sig. Är det så lyckat?

– Nej, det är inte lyckat. Vi behöver titta på det här, men vi behöver också titta på det här med att validera kunskaper och att man på ett smidigare sätt kan skaffa sig legitimation som sjuksköterska eller examen som undersköterska, säger Olle Thorell (S) från Surahammar.