Ny substans kan bli läkemedel mot ebola

1:38 min

En helt ny väg för att behandla ebolasjuka skulle kunna vara ett läkemedel baserat på ett ämne som har hittats i en växt i Kina. Det visar en ny studie i Science.

Forskarna använde den kemiska substansen från en växt som ofta används i traditionell kinesiska medicin. Där används den för att behandla cirkulationsproblem och inflammationer. Men växtens aktiva substans, tetrandrine, har man nu också kunnat framställa på konstgjord väg.

Nu har forskarna visat att den effektivt kan hindra ebolaviruset från att ta sig vidare in i friska celler.

– Viruset hindras från att tas upp i cellen och blir då "fast i farstun" i stället för att komma in och infektera cellen, säger infektionsläkaren Anders Lignell på Läkemedelsverket.

Men det finns också risker med den här typen av läkemedel.

– Kalciumblockerare sänker blodtrycket vilket är en betydande nackdel hos ebolapatienter som har lågt blodtryck till följd av vätskeförluster av kräkningar och diarréer, fortsätter Lignell.

Har den här vägen någon framtid då?

–Jag tycker den är intressant ur ett mekanistiskt perspektiv. Sedan får vi se om det här kan leda till att det i slutänden kan bli ett läkemedel som fungerar och är säkert mot ebola, säger Anders Lignell på Läkemedelsverket.

För närvarande testas sju experimentella läkemedel på olika sätt för att se om de kan skydda mot ebolaviruset.

Referens: Yasuteru Sakurai et al "Two-pore channels control Ebola virus host cell entry and are drug targets for disease treatment". Science 27 Feb 2015.