Kräver att Lotteriinspektionen backar om spelappar

1:52 min

De utländska spelbolagens organisation i Sverige, BOS, kräver nu att Lotteriinspektionen backar och säger att det var ett misstag att kontakta it-bolaget Apple i USA om att stänga möjligheten för svenskar att ladda hem spelappar från Apple.

Gustaf Hoffstedt är generalsekreterare i BOS, branschorganisationen för onlinespel.

– Jag tycker att det är viktigt för den svenska rättssäkerheten att Lotteriinspektionen backar och att den inte bara lägger ned ärendet i tystnad utan att den också aktivt talar om för oss andra, för mig och min branschorganisation, för dem jag företräder och framför allt för Apple, att det här var ett misstag, säger han.

I januari skrev Lotteriinspektionen ett brev till den amerikanska it-jätten Apple att inspektionen initierat en utredning om en möjlig överträdelse av den svenska lotterilagen.

Apple skulle eventuellt bryta mot det svenska förbudet att främja spel i utländska bolag som, genom att tillhandahålla appar, folk kan ladda ned i sin mobil för att spela hos utländska bolag.

Nyligen stängde Apple en mängd spelappar till just svenska kunder. Men i höstas stämde EU-kommissionen Sverige för att den svenska lotterilagen är olaglig ur EU-rättslig synpunkt och Högsta domstolen att sagt att främjandeförbudets straffsanktioner är diskriminerande och inte gäller.

Onlinespelens branschorganisation BOS vill inte ta konflikt med Lotteriinspektionen utan hoppas att myndigheten ska backa.

Spelbolaget Unibet säger att det nya appstoppet inte gör så mycket, folk kan spela i sin mobil via webben istället.

Unibets chef för samhällskontakter vill ha en ny tydligare spellagstiftning, den tekniska utvecklingen har sprungit ifrån den gamla lotterilagen.

– I skenet av det går det inte längre att ha den föråldrade reglering som Lotteriinspektionen nu otacksamt har att verkställa, säger Peter Alling, chef för samhällskontakter på Unibet.