Eftermiddag med Malin och Conny

"Tjurarna är min största oro"

25 min

Att utbilda lantbrukare i säkerhetstänk har minskat olyckorna i en utsatt bransch. På en mjölkgård i Vittskövle innebär det exempelvis att lastmaskinerna numera har backkamera.

På mjölkgården Nygård i Vittskövle bor familjen Svensson med tre barn i olika åldrar. De har över 100 mjölkkor.

– På vår gård har vi en, ibland två tjurar. Det är den absolut största oron jag har, de är väldigt oberäkneliga. Humöret på en tjur, alltså den kan vara världens snällaste men den kan vända på en sekund. Med korna är det mycket med klämrisken, jag har aldrig varit med om att kor gör utfall men det kan säkert också hända, säger Håkan Svensson.

Att skada sig på en maskin eller klämmas fast är en annan olycksrisk för lantbrukare.

– Det kan vara en sådan enkel grej att det ringer och man släpper uppmärksamheten eller att det är halt under skorna, det kan vara förödande.

Håkan Svensson har gått LRF:s kurs i säkerhet för lantbrukare. Han berättar att många lantbrukare inte berättar om olyckor eller tillbud för andra i branschen, man skäms över de dumma situationer man har hamnat i genom att slarva.

Tunga och stora maskiner

Fordonen på gården kan också vara en säkerhetsrisk. Foder till korna flyttas med hjälp av en 12 ton tung lastmaskin. Många lastare saknar backkamera vilket innebär en död vinkel på tre meter bakom fordonet. När man backar kan man lätt köra över ett litet barn om man inte ser det bakom sig.

– Vi ökar säkerheten med backkamera, för det är ingen standardutrustning, vilket man tycker att det borde vara.

Familjen Svensson skaffade en backkamera när det första barnet kom. De har också en varningslampa som lyser när lastaren backar.

– Man kan tycka att på en maskin för 1,2 miljoner så skulle en backkamera för 2000 kronor vara standard. Det kan man föra med sig till tillverkarna.

Att utbilda lantbrukare har visat sig minska arbetsplatsolyckorna, också dem med dödlig utgång, berättar Maria Hofvendahl Svensson på LRF, Lantbrukarnas riksförbund. Tidigare låg det på 15-20 stycken dödsolyckor årligen.

De senaste två åren har inga dödsolyckor med vuxna lantbrukare i Sverige inträffat, däremot har två minderåriga omkommit.

– Det är ett arbete som alltid måste fortlöpa för det kommer nya maskiner, tekniken går framåt. Och maskinföretagen borde också ta sitt ansvar för där finns också väldigt mycket brister som skulle kunna åtgärdas.