Bredbandet i Norrbotten slutade fungera

1:23 min

I flera kommuner i Norrbotten har det inte gått att ringa idag. Också Internet har fungerat väldigt dåligt, eller slutat fungera helt. Det här beror på en stor brand i ett industriområde i Pajala som nu är släckt.

Klicka på texten om du vill läsa mer!

Branden förstörde viktiga kablar som gör att datatrafiken slutade fungera och det har påverkat samhället och vården.

- Vi har ingen internetuppkoppling, ingen uppkoppling till vårt journalsystem eller till telefonin. Och det som det påverkar är de patienter, som skulle ha behövt att komma på ett planerat besök, säger Iris Rönnkvist som är chef vid hälsocentralen i Pajala.

Personalen på hälsocentralen har haft svårt att komma åt viktiga uppgifter om sina patienter idag, och det har inte heller gått att ringa. Och även i Jokkmokk och Gällivare påverkades datatrafiken.

Det som hände i Pajala är ovanligt
Den myndighet som har ansvar för datatrafiken är Post- och telestyrelsen. En av dom som jobbar där är Anna Wibom på Post- och telestyrelsen och hon säger att det som har hänt i Pajala är mycket ovanligt:

- Av de incidenter vi får in så har det egentligen bara brunnit ett tillfälle sedan 2012 och det var en tunnelbrand här i Stockholm som slog ut delar av en stadsdel.

Det är vanligare att det blir problem med datatrafiken ute på landet än i storstäderna. Och det beror på att det finns färre Internetföretag som har datanät ute på landsbygden.

 - Ju, längre ut från tätbebyggda områden desto mindre konkurrens och då blir det ju mer sårbart om du bara har en operatör att luta dig emot, , säger Anna Wibom.