Hedvigs RS blev en strid genom vårdkedjan

4:25 min

När Charlotta Andrés nio månader gamla dotter Hedvig i Trosa drabbades av RS-viruset för några veckor sedan startade en omtumlande vårdkarusell och Charlotta fick strida sig igenom hela vårdkedjan för att få hjälp.

Har du förslag på vad vi bör ta upp när det gäller vården i Sörmland? Kommentera artikeln eller mejla till publik.sormland@sverigesradio.se

– Vi gick den vägen man skulle. Vi började på vårdcentralen, sen blev Hedvig värre och det blev akuten. Sen inläggning. Men det var en gräslig väg att gå! Aldrig igen! Jag gör inte det mot mitt barn, säger Charlotta André.

P4 Sörmland har under den senaste tiden berättat om att RS-viruset drabbar små barn i Sörmland extra hårt i år, något som medfört många inläggningar och en verksamhet under press på barnkliniken.

Vi har också rapporterat om brist på resurser och behov av bättre organisation, då akutmottagningarna lider av ett stort tryck eftersom antalet besök med barn ökat betydligt i hela länet, framförallt i Eskilstuna.

Charlotta André i Trosa hamnade mitt i det här när hennes nio månader gamla dotter Hedvig blev sjuk i RS-viruset för två veckor sedan.

Hon fick en läkartid på vårdcentralen i Trosa först när hon dök upp oanmäld och krävde att få en akut tid. Några dagar hamnade hon och Hedvig på akuten i Nyköping, men blev hemskickade i två vändor trots att man konstaterat dubbelsidig lugninflammation. Hedvigs tillstånd fortatte att förvärras och till slut väntade en ambulanstransport till Eskilstuna där det också konstaterades att hon hade RS.

I Eskilstuna minskade antalet vårdplatser för barn från 20 till 15, för ungefär ett år sedan, på grund av personalbrist. Och efter en natt i Eskilstuna fick Charlotta beskedet att hon måste åka igen, på grund av platsbrist.

– Jag är fortfarande tagen av det, säger Charlotta André.

Har du liknande erfarenheter av vården eller finns det annat du tycker vi borde belysa som rör vården i Sörmland?
Skriv en kommentar här nedan eller mejla till publik.sormland@sverigesradio.se
Du kan också ringa vår publikredaktör Evelina Crabb på 016-16 16 63