Katolska kyrkan i Norge misstänkt för mångmiljonbedrägeri

1:19 min

I Norge misstänks nu den katolska kyrkan för mångmiljonbedrägeri. Under flera år ska katolska kyrkan i Norge ha fuskat med antalet medlemmar och det har gett kyrkan för mycket statliga bidrag.

Nu utreds det katolska stiftet, dess biskop och ekonomichef för grovt bedrägeri. Enligt åklagaren handlar det om bedrägeri på runt 50 miljoner norska kronor.

Idag genomförde polis razzior mot lokaler som tillhör Oslos katolska stift. Flera personer har också förhörts idag.

Biskopen Bernt Eidsvig säger till Dagbladet att tanken inte var att göra något olagligt, men enligt norska radion NRK har kyrkan registrerat tusentals nya medlemmar utan att fråga dem om lov. Eidsvig medger för NRK att några av kyrkans rekryterare har använt telefonkataloger för att hitta invandrare som kan tänkas vara katoliker.

– Några av dem som jobbade med registrering hittade förenklade sätt att göra det på. De registrerade utifrån nationalitet, alltså där man förhållandevis säkert kunde säga att de invandrade var katoliker.

På bara fyra år mer än fördubblades antalet registrerade katoliker i Norge, till ungefär 140 000 personer i början av förra året.