Modo-Frölunda 1-6

Modo får kvala sig kvar i SHL

2:19 min

Peter Forsbergs hyllades av ett fullsatt Fjällräven Center och fick se nummer 21 hissas upp i taket. Sedan fick han se sitt Modo, där han är assisterande general manager, göra en ny usel match och inkassera femte raka förlusten: 1-6 mot Frölunda.

Radiosportens referent Christer Jonasson tar ut matchens lirare i båda lagen:
Modo: –
Frölunda: Mattias Janmark

– Vi kan inte vara nöjda med matchen. Tre av deras mål släpper vi till alldeles för lätt. De får tidiga mål i första och tredje perioden och det tar hårt på oss. De tre matcherna som vi har kvar är viktiga i ett uppbyggnadsskede inför vad som kommer (kvalet i bäst av sju matcher mot ett allsvenskt lag), säger Modotränaren Per-Erik Johnsson till Radiosporten.

– Det var en fantastisk stämning här i dag. Fullsatt – och det var nästan så att man kände sig lite dum som förstörde. Men vi vill givetvis vinna hockeymatcher och får allt med oss i dag, säger Frölundas tränare Roger Rönnberg till Radiosporten.

När Modofanan med Peter Forsbergs nummer 21 efter en halvtimmeslång ceremoni hissades upp i taket i Fjällräven Center visste jublet inga gränser.

En fullsatt arena - 7 350 personer - i Örnsköldsvik gav sin hjälte en "standing ovation" som i tid bara begränsades av att Modo skulle möta Frölunda efter ceremonin.

Förutom de extatiska åskådarna fanns många hockey- och andra kändisar på plats, bland andra Mats Sundin och prins Daniel, för att se tröja nummer 21 i Modo pensioneras.

Merparten av sin karriär tillbringade Peter Forsberg i NHL, där Colorado Avalanche också pensionerat hans nummer.

I Modo debuterade han som 17-åring 1991, spelade 225 matcher och producerade 243 poäng: 100 mål och 143 assist.

Längsta sejouren i moderklubben var tre hela säsonger fram till och med 1993/1994 och han återkom sedan för fyra kortare eller längre (en hel säsong, 2004/2005) sejourer. Sista matchen i Modo gjorde han våren 2010.

Peter Forsberg höll ett känsloladdat tal, där han flera gånger tappade rösten.

Han berättade om när han som 4-åring satt mellan mamma Gudrun och pappa Kent och såg Modo spela.

– Drömmen var att en gång spela i A-laget. Att jag en gång skulle få stå här och hyllas för vad jag gjort i Modos A-lag är helt overkligt.

Sedan gick hans lag ut, visade väldigt lite Modohjärta och gjorde som vanligt den senaste tiden - förlorade. Stort. Femte raka förlusten och Modo, som är sist i SHL-tabellen, lär få det svårt i kvalet.

Frölunda behövde inte förta sig för 6-1-segern och klev upp på andra plats. Möjligen tillfälligt, då Växjö var spelledigt på torsdagen.


MATCHFAKTA

Modo-Frölunda 1-6 (0-3, 1-1, 0-2)

Första perioden: 0-1 (1.58) Ryan Lasch (Jacob Larsson, Anton Karlsson), 0-2 (13.45) Andreas Johnson (Mathis Olimb, Max Görtz), 0-3 (16.41) Mathis Olimb (Max Görtz).

Andra perioden: 1-3 (4.48) Niklas Nordgren (Jonas Ahnelöv, Kyle Flanagan), 1-4 (10.16) Artturi Lehkonen (Mikael Wikstrand, Joel Lundqvist).

Tredje perioden: 1-5 (0.53) Ryan Lasch (Mattias Janmark-Nylén), 1-6 (1.48) Andreas Johnson (Joel Lundqvist, Ryan Lasch) spel fem mot fyra.

Skott: 22-27 (8-12, 6-8-8-7).

Utv, Modo: 2x2, 1 matchstraff. Frölunda 5x2.

Domare: Christoffer Karlsson, Vadstena, och Mikael Andersson, Åkers Styckebruk.

Publik: 7 350.