Stockholbma / Stockholm

Samisk filmpremiär i Stockholm

1:29 min

På torsdagen hade kortfilmen Edith & Aljosja biopremiär i Stockholm, och på plats fanns manusförfattaren och regissören Ann Holmgren.

Kortfilmen Edith & Aljosja är en del av projektet 7 Sámi stories, där sju olika samiska kortfilmer ingår. Filmen har tidigare visats på filmfestivaler i Göteborg, Tromsö och Berlin, men kommer nu för första gången till vanliga biografer.

Filmen handlar om en man och en kvinna som försöker nå varandra trots att en älv skiljer dem åt. Manusförfattaren och regissören Ann Holmgren har blandade känslor inför att se sitt verk på vita duken.

– Det är en dröm och en mardröm på samma gång. Film är ju ett samarbetsprojekt och det är väldigt svårt att få till exakt det man vill. Man får alltid se en massa kompromisser, som är tungt, men det är också fint att se att även om vissa saker faller så kommer något annat istället. Det är dubbelt, säger Holmgren.

Filmen är inspelad i Kautokeino och huvudrollerna innehas av Ingá Elisá Påve Idivuoma och Jonathan Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio