Orättvist avgångsvederlag upprör varslade på IBM i Västerås

Anställda på datajätten IBM i Västerås är upprörda. IBM har ju varslat alla 284 anställda i Västerås om uppsägning. På IBM Stockholm ska man också göra sig av med personal. Där erbjuds de varslade avgångsvederlag, men de som varslats i Västerås får inte samma erbjudande.

- Många är upprörda, rent ut förbannade. Man går ut med riktade erbjudanden om avgångsvederlag i Stockholm. Man får ett erbjudande att sluta med ett antal månadslöner beroende på hur länge man har jobbat. Det är ju orättvist, säger Krister Rönnlund från SIF-klubben på IBM i Västerås, till P4 Västmanland.

Det var i mitten av mars som datajätten IBM varslade drygt 500 av sina 4000 anställda i Sverige om uppsägning. Datajätten ska krympa och trimma verksamehten i Sverige och flytta en del av jobben till låglöneländer. Hårdast drabbat är Västerås där hela verksamheten läggas ned och 284 anställda blir av med jobbet. Förutom i Västerås läggs verksamheten ned även i Esklistuna, Linköping , Alingsås och Huskvarna.

Förhandligarna om uppsägningar pågår men det har inte varit tal om några avgångsvederalag utan normal uppsägningstid och fackklubbarna på alla berörda orter agerar nu tillsammans mot arbetsgivaren. Men det verkar mörkt för de anställda i Västerås att få ett avgångsvederlag som arbetkamraterna i Stockholm erbjuds.

-Jag vill poängtera att det här är två olika program. Alltså i Västerås har vi ju lagt ett varsel. Men det som vi vi har gjort i Stockholm enbart, det är ett ”frivilligprogram”, säger IBM:s presschef Barbro Lådö till P4 Västmanland. Men att göra likadant i Västerås, har enligt Barbro Lådö inte varit aktuellt.

-Det tror jag aldrig har diskuterats, säger Barbro Lådö.

Förhandligarna mellan facken och arbetsgivaren tros bli klara till midsommar.