Ny möjlighet för ideella föreningar att slippa moms

1:39 min

Ett beslut i EU-kommissionen idag öppnar möjligheten att låta svenska ideella föreningars secondhand-butiker slippa betala moms i framtiden. Det svenska regelverket sätter visserligen fortfarande käppar i hjulen men enligt regeringen pågår nu ett arbete för att lösa frågan.

De senaste månaderna har oron varit stor bland ideella organisationer med butiker för begagnade kläder och prylar. Deras försäljning har fram till i år varit momsbefriad, men Skatteverket anser att enligt lagen så ska de betala moms. Dessutom har högsta förvaltningsdomstolen kommit fram till att samma spelregler ska gälla för ideella butiker och kommersiella secondhand- och antikvitetetsaffärer.

Parallellt med det här har EU-kommissionen hotat med att dra Sverige inför EU-domstolen om ideella föreningar slipper betala moms. Det fick regeringen till en början att ducka i frågan om det svenska regelverket och hänvisa till EU.

Men regeringen har svängt och nu är också alltså EU-hindret borta, enligt kommissionen så påverkas inte den inre marknaden av Sveriges regler och stämningshotet dras tillbaka. Från regeringen kom idag ett pressmeddelande där finansminister Magdalena Andersson välkomnar kommissionens beslut och säger att finansdepartementet nu försöker lösa situationen.

På Stadsmissionen är lättnaden stor men ordförande Marika Markovits är samtidigt tydlig med att det är bråttom att få till en lösning, eftersom momsen fram tills dess måste betalas.      

– Vi kommer att följa lagen. Vi kommer att betala moms men det finns flera enheter ute i landet som inte har möjlighet att göra det. Därför är det viktigt att få ett snabbt besked från finansministern om vilka förändringar man tänker sig. Det bästa vore om de kunde lämna besked om det kommer att gälla retroaktivt så att den eventuella moms man betalat in kan återbetalas, säger hon.