Fredsring runt Stockholms synagoga

2:16 min

I eftermiddag kommer människor ta varandra i händerna, och bilda en ring runt Stockholms stora synagoga. Initiativtagarna till manifestationen vill få samhällets olika grupper att stötta varandra.

Efter terrordåden som skett i Paris och Köpenhamn, blev Judiska församlingens generalsekreterare Ingrid Lomfors väldigt glad när hon fick höra idén.

– Vad regeringar och polisen gör är naturligtvis otroligt viktigt i det här läget, när alla behöver samlas. Men initiativ som kommer underifrån, av representanter från civilsamhället, kan försätta berg. Det här betyder oerhört mycket, så det ger mig hopp, säger hon.

När sabbathen inleds i eftermiddag och judar samlas för fredagsgudstjänsten kommer andra ta varandra i händerna och bilda en mänsklig sköld runt Stockholms stora synagoga.

Över 800 personer har anmält att de kommer. Det kommer också hållas flera tal på Raoul Wallenbergs torg.

Bland initiativtagarna finns bland andra organisationerna Unga muslimer mot antisemitism och främlingsfientlighet och Unga romer.

– De värden som det här projektet handlar om är kärlek, förståelse och tillit. I dagens Sverige och Europa finns mycket hat, istället för kärlek. Istället för förståelse finns missförstånd, och istället för att skapa förståelse skapar man missförstånd. Vad vi vill säga med det här är att man kan stödja varandra, även om man tillhör en minoritet, säger Emir Selimi som är ordförande för Unga Romer.

Idén till dagens manifestation fick en av de andra initiativtagarna, Gül Alci som moderat kommunalpolitiker i Botkyrka, utifrån den manifestation som hölls i Oslo förra lördagen.

Fler än 1 000 personer samlades vid Oslos synagoga, för att visa stöd för judarna efter den senaste tidens terrordåd, bland annat i Köpenhamn.

– Jag fick rysningar. Jag bara insåg att det här är en chans att stå upp för solidaritet och gemenskap, för allas lika rätt. Alltså helt enkelt att stötta, för ingen ska behöva känna sig under hot, säger Gül Alci.

– Det finns en mänsklig solidaritet i det här, som står över frågan om vi är judar, muslimer eller romer. Vi är faktiskt alla människor. Och vi är alla angelägna att slå vakt om alla människors lika värde, säger Ingrid Lomfors.

Tror du att det kan bli fler sådana här manifestationer, till exempel en ring runt en moské?

– Det är något jag verkligen önskar. Jag önskar att det här kommer sprida sig som ringar på vattnet, säger Ingrid Lomfors.