Stora vårdbehov efter ebolakrisen

2:16 min

Efter det stora utbrottet av ebola i Västafrika drar nu många länder sina slutsatser och försöker förebygga liknande hälsokriser i framtiden.

I London är afrikanska ministrar, läkare och experter samlade till ett toppmöte om hälsa, och den medicintekniska industrin är också på plats i hopp om att göra affärer.

– Framför oss har vi två modeller, den ena visar Leksell gamma knife perfection, den så kallade strålkniven som Elekta är mest känt för i Sverige kanske. Till vänster har vi en av våra linjäracceleratorer som behandlar cancer i hela kroppen, berättar Lena Dalén, ansvarig för utställningar och events vid det svenska företaget Elekta.

En lång rad medicintekniska bolag som GE Healthcare, Philips och Siemens, men också andra som svenska Elekta ställer ut sina produkter på mötet och hoppas på nya affärskontakter.

Här finns allt från kuvöser och kylboxar för vaccin till medel mot ormbett och avancerad cancerbehandling.

I Afrika där tillväxten är oväntat hög i vissa länder finns plötsligt nya affärsmöjligheter.

Hälsoministrarna från bland annat Ghana, Tanzania och Nigeria som är på plats här välkomnar industrin med öppna armar. För hälsosystemen är svaga på fler ställen än i Västafrika.

Att ebolautbrottet blev så omfattande beror bland annat på att sjukvården redan från början var underdimensionerad med stor brist på utbildad personal.

Afrikansk sjukvård är svag, säger doktor Margaret Mungherera vid World Medical Association, och nu behövs inte bara infektionssjukvård utan också behandling mot till exempel cancer.

– De som vill samarbeta får inte bara komma med sina egna idéer, utan se till de verkliga behoven, så att resultatet blir bättre hälsa, inte bara vinster för företagen, säger hon.

Lena Dalen vid svenska Elekta säger att det finns stora möjligheter i Afrika.

– Ja, afrikansk sjukvårdsmarknad är stor och viktig för oss och vi ser stor potential i att göra affärer i Afrika, men vi känner ju också att vi kan bidra väldigt mycket till att lösa och hjälpa den här situationen med deras cancerutveckling, säger hon.