Broberg hoppas på besked om hallbygge

1:54 min

I mars hoppas bandyföreningen Broberg få besked från Söderhamns politiker om det blir någon bandyhall.

Anders Uddén är kultur och fritidschef i Söderhamn och en av dom som tagit fram det material som Söderhamns politiker ska fatta beslut om.

– De ska ta ställning till om vi ska ha en hall eller inte och ungefär hur mycket det får kosta samhället.

Precis som i Bollnäs så har frågan om en bandyhall varit lång och snårig i Söderhamn. Det kommunpolitikerna klurat på, förutom det faktum att en bandyhall kostar en massa pengar, är om hallen ska byggas helt i egen regi eller delfinansieras och sedan byggas av Brobergs arenabolag som inkommit med ett eget förslag.

Lägg därtill att Söderhamnsföretagaren Magnus Persson ju inkommit med ett förslag att köpa Hällåsenområdet.

Kommunens utredare Anders Uddén säger så här.

– Som tjänstemän har vi föreslagit att vi ska göra det i kommunal regi för att behålla styrningen av Hällåsen-området för det är en viktig del för många i samhället.

Som kultur- och fritidschef talar han sig varm för att utveckla idrottsturism på Hällåsenområdet som idag förutom ett badhus med äventyrsdel också har anläggningar för ishockey, fotboll, tennis, friidrott och längdskidåkning.

– Motionsidrott har aldrig varit så hett och många kommer hit och bedriver läger. För mig är det en samhällsekonomisk fråga.

Men till sist lär ändå mycket handla om pengar. Anders Uddén menar att man inte ska stirra sig blind på den totala investeringskostnaden, där belopp mellan 40 och 60 miljoner nämnts, utan för politikerna gäller det ta ställning till vad bandyn som en del av utvecklingen i Hällåsen-området får kosta.

– Kostar det fem, sex eller sju miljoner årligen? Det är den årliga driftskostnaden och räntor och avskrivningar som är intressant för den kommunala budgeten.