Klas Sjöberg på Naturhistoriska i Göteborg

6:36 min

Halmstadfotografen Klas Sjöberg tar med 49 jättelika porträtt och en film plats på Naturhistoriska museet i Göteborg. På lördag invigs fotoutställningen Look in My direction.

– Jag är ju ingen klassisk utställningsfotograf, men med tanke på de ryggdunkar jag har fått så känns det lite som jag kan tänka mig att det känns för en artist att vinna melodifestivalen eller något, säger Klas Sjöberg och berättar att han fortfarande har en overklighetskänsla över det hela.

En trappa upp på Naturhistoriska museet har Klas Sjöberg, Halmstadfotografen fått en stor hall att hänga sina 49 jättelika porträtt och ett litet bås att visa sin film. Här ska allt finnas i sex månader.

– Alltså 200 000 besök har de här varje år, hälften av dem är barn. Därför kommer jag inte ha skyltar med text till bilderna, istället har jag gjort en film om några som är med på bilderna där de får berätta sina historier istället, säger han.

Look in My direction handlar om 49 personer som lever i Sverige men har sitt ursprung någon annanstans. Den handlar enligt fotografen Klas Sjöberg om svenskar, om svenskhet och om berättelser och ska egentligen inte alls vara nåt inlägg i den politiska debatten.

– Det är lite se på mig, för jag kan ha något som är intressant. Lite så tänker jag, säger Halmstadfotografen Klas Sjöberg och tillägger att det visst har blivit lite politik vilket han har accepterat.