MUSIK

Freda - en fräsch 30-åring

11 min

1984 släppte gruppen Freda singeln "Livsviktigt", och sedan dess har mängder med hits radats upp. Idag har bandet turnépremiär i Borås, beväpnade med det bästa de gjort på 30 år.

- Det är väldigt kul att samla orginalbandet igen och ge sig ut, säger Arne Johansson och Uno Svenningsson håller med.

Uno Svenningsson och Arne Johansson sitter framför mig i radiostudion i Borås. De har kommit tidigt till Borås för att förbereda premiärspelningen i Borås inför kvällen. 3O år har gått sedan de släppte sitt första album, men vänskapen började långt tidigare på ett läger då Arne var 7 och Uno 8 år.

-- Jag var inte så modig då utan fick hemlängtan och ville åka hem, men då kom Uno fram och  tyckte att vi kunde leka. Det var vårt första möte, berättar Arne.

Musiken kom in i Arne och Unos liv långt senare. De gick i samma klass i Gislaved och Arne var den som fick Uno att lyssna på olika band.

-- Genesis och Peter Gabriel var de första han introducerade för mig kommer jag ihåg, säger Uno.

Sedan började låtskrivandet för kompisarna Arne och Uno. Deras första spelning hade de på en musiktävling som Gislaveds kommun anordnade. Då efterfrågades ett bandnamn och namnet kom ganska spontant. 

-- Eftersom vi bara skulle spela en gång och det var på en fredag så sa vi att vi väl lika gärna kunde heta Fredá.

30 år har gått och både Arne & Uno har mängder av minnen de gärna pratar om. 

– När vi var i Australien och spelade, det var häftigt, säger Uno.

Det starkaste minnet Uno har är då han står på fabriksgolvet och får ett telefonsamtal från en kille i Stockholm som vill skriva kontrakt.

– Det glömmer jag aldrig, inte heller första gången man var i studion och spelade in, det var ju en sjuk känsla.

När "Vindarna" släpptes 1986 så var ingen riktigt beredd på genombrottet, i alla fall inte skivbolaget som hade semsterstängt och skivorna sålde slut. "Vindarna" låg länge överst på Sommartoppen före band som Eurythmics, Genesis och Roxette.
Fredás egen reaktionen på framgångarna höll man lite för sig själva.

-- Smålänningar som vi är så är vi lite återhållsamma. Det är väl dumt men inombords var vi jätteglada. 

Efter massiva framgångar med platinabelönade albumet ¨Tusen Eldar¨ fick bandet 1988 en Grammis för "Årets Religiösa". Gruppen vägrade ta emot den och året efter var kategorin struken.
1990 belönades de återigen en Grammis, denna gång för albumet ¨Undan för Undan¨ med motiveringen "För texterna, musiken och det passionerade framförandet, vilket gör grabbarna till numero uno".

1993 bestämde sig bandet för att ta en paus.

-- Vi gjorde en jättelång turné 1993 och sa väl mer eller mindre att vi hörs eller ses utan att bestämma att vi skulle fortsätta längre fram. Vi var lite trötta på varandra så vi bestämde att vi skulle göra lite annat ett tag, säger Arne.

-- Jag fick ju familj och barn och du Arne hade dina projekt, så det rann ut i sanden.

Åren gick och snart hade det gått 15 år sedan Arne och Uno hade ens pratat med varandra. Men så lyfte Uno luren och idag ångrar de att de klippte banden så många år. Men vänskapen fanns där och snart så var de igång igen och skrev låtar tillsammans.

– Efter bara några minuter så hittade vi varandra igen och att vi inte har haft kontakt med varandra på så långt tid känns så onödigt, säger Arne och Uno fyller på.

-- Vänskapen är det bästa med vår återförening. Det finns saker som jag inte berättar för någon som jag bara berättar för dig Arne, konstaterar Uno som ikväll står på Åhaga i Borås tillsammans med sin barndomskompis Arne och några till denna fredag.

Tillsammans är de överens om att det nya albumet "Beväpna dig med tanken" är det bästa de har gjort på 30 år.