recept

Så här lagar du Modupes nigerianska köttgryta med jordnötter

Modupe Ajuwa från norra Nigeria är med i ABF:s MultiQulti där kvinnor från hela världen träffas och lagar mat och jobbar med handarbete. Hon kom till Maris Café och bjöd på afrikanska smaker.

Nigeriansk köttgryta med jordnötter, okra och majsmjölsgröt  

Det här behöver du:

1 kg nötkött
1 stor gul lök
1 tsk malen spiskummin
1 tsk malen koriander
1 msk salt
1 tsk svartpeppar
1 buljongtärning
1 burk krossad tomat
1 klyfta vitlök
1 röd paprika
4 dl jordnötter + 3 dl vatten

Så här gör du: Skär köttet och löken i bitar. Koka upp en liter vatten i en stor kastrull. Lägg i kött och lök och tillsätt kryddor och buljong. Koka i femton minuter och tillsätt krossad tomat och den pressade vitlöksklyftan.

Mixa jordnötterna med vatten och tillsätt den tärnade paprikan. Häll i kastrull och koka den separat ca tio minuter. Häll ner i köttgrytan. Småkoka ca 1-1,5 timme.

Okra

1 pkt fryst okra, ca 400g

Ansa okran och ta bort fästena. Kör okran i mixer tills den är slät. Häll okranmixen i kastrull med ½ dl vatten och ½ tsk salt och koka i tio minuter. Okran kan även blandas ner i grytan men laga den gärna separat ifall alla inte är vana vid okra som har en lite speciell smak och konsistens. Den påminner lite om squash i både smak och utseende.

Majsmjölsgröt

600 g majsmjöl (inte majstärkelse eller majsgryn)
Ca 1 liter vatten
½ dl olja

För att göra majsgröten kokar man upp ca en liter vatten, ½ dl olja och rör ner majsmjölet under kraftig omrörning. Dra ner värmen och fortsätta koka. Rör då och då under ca 15 minuter. Dra ner värmen och låt den stå en stund och tjockna ännu mer.

Majsgröten äts traditionellt med fingrarna och man doppar den i köttgrytan, så gröten ska vara tjock som ett riktigt stampigt potatismos.

Till sist: E gbadun onje yin! Det betyder smaklig måltid på Yoruba hälsar Modupe Ajuwa.

Suzan Olsson på MultiQulti skrev ned receptet efterhand som maten tillagades