Mp och Vägval vänster i samarbete

Vid miljöpartiets pågående kongress i Gävle framträdde miljöpartiet och Vägval Vänster vid ett gemensamt seminarium. Miljöpartiet siktar mot tio procent i valet nästa år och diskussionerna om en röd-grön valsamverkan fördjupas allt mer, berättar miljöpartisten Paolo Silva.

– Ja, vi börjar nu på allvar utreda förutsättningar för hur det skulle kunna fungera rent praktiskt att medlemmar ur Vägval vänster ställer upp på miljöpartiets listor och vi producerar material som handlar om det, säger han.

Spekulationer om nytt parti
Efter att Vägval Vänster bildades, efter missnöjet med vänsterpartiets politik förra året, har många spekulerat om ifall ett nytt parti ska bildas. Men i dag tyder ingenting på att det blir så.

En stor del av Vägval vänsters ledning deltog vid seminariet.

Beslut om gemensamma listor
Miljöpartiet diskuterar internt om de ska släppa in Vägval vänstersympatisörer på sina listor inför valet nästa år, trots att de inte är medlemmar i partiet, allt för att bredda väljarstödet.

Miljöpartisten Paolo Silva tror inte att blandade listor gör det svårt för väljarna att förstå vilken politik som ska föras.

– Det är inget stort problem för väljarna för att man röstar ändå för vissa grundvärderingar som miljö, solidaritet, humanitet, som miljöpartiet står för. Det räknar vi också med att Vägval vänsterkandidaterna kommer att stå för, säger han.

Kan komma att lämna vänsterpartiet
Vänsterpartisten Karin Svensson-Smith, som också är med i Vägval vänsters ledning, är kritisk emot att partiet inte tagit avstånd till kommunismen.

Det spekuleras i om hon ska lämna partiet. Hon är med i arbetsgruppen där Vägval vänster och miljöpartiet försöker hitta bra samarbetsformer.

– Det handlar om att hitta ett alternativ där man inte låter röster gå till spillo, men där ändå så många olika meningar kan komma till uttryck. Diskussionen med miljöpartiet hoppas jag kommer att följas av diskussioner med fler därför att det finns många nya politiska krafter inför valet 2006, säger hon.

Bridget Wedberg, som är gruppledare för miljöpartiet i Norrtälje, är positiv till en valteknisk samverkan där små partier hjälps åt att samla röster.

– Vi har många nya partier som bildas. Det är på gång med Feministiskt initiativ och Junilistan bland annat. Därför är det viktigt att hitta samarbete, men det kan också bli fel, säger miljöpartisten Bridget Wedberg.

Inga-Lill Hagberg
inga-lill.hagberg@sr.se