Synskadade Anita strider för sitt jobb som informatör

1:42 min

Synskadade Anita Johansson i Nossebro riskerar omplacering eller i värsta fall uppsägning från sitt jobb som regioninformatör när Närhälsan i regionen vill använda pengarna till kärnverksamheten.

I 17 år har Anita Johansson jobbat som regioninformatör för synskadade, ett jobb som hon anser fyller en viktig funktion och måste få fortsätta.

Hon reser runt och informerar om synskadades situation och vilka hjälpmedel som finns för att klara vardagen. Seende får också prova på hur det är att ha en synskada.

I grunden har hon en anställning som läkarsekreterare och arbetsgivaren Närhälsan vill att hon återgå till det jobbet eller till ett annat lämpligt jobb som rör Närhälsans primära verksamhet att bedriva vård.

– Informationen fyller en viktig funktion  samhället, men det ingår inte i Närhälsans uppdrag, säger Örjan Skatt på Närhälsan till P4 Skaraborg. Och det finns inte heller pengar i budget, påpekar han.

Men att Närhälsans pengar inte räcker tror inte Anita Johansson på.

– Arbetsförmedlingen ger ju ett jättestort bidrag till synskadades lön och tjänst. Så det argumentet håller inte. Det har ju funkat i 17 år.

Förhandlingar mellan arbetsgivaren regionen och facket ska avgöra om Anita Johansson kan omplaceras. Själv menar hon att alltför mycket förändrats i läkarsekreteraryrket på 17 år för att hon ska kunna gå tillbaks. Nu är hon orolig för att bli av med sin anställning helt och hållet.

Hon vill fortsätta sprida information om synskadade och anser att Närhälsan skulle kunna hitta en ekonomisk lösning om den verkligen ville.

– Kan de inte ha kvar den här tjänsten tycker jag att de ska söka stöd från stora regionen eller staten. Jag känner stöd från ledningen på Synskadades Riksförbund riks men annars känner jag mig ganska ensam faktiskt.