Saab ökar i Storbritannien

Det har varit motigt för Saab med vikande försäljningssiffror en tid. Men undantaget är Storbrittannien. Trots att bilförsäljningen totalt minskar där har Saab ökat sin försäljning i Storbritannien.

Den brittiska marknaden för personbilar sviktar. Under april dök den med fyra procent och under årets fyra första månader sjönk försäljningen med 6,6 procent jämfört med motsvarande perioder förra året.

Men för Saab går det bra trots den krympande marknaden. Saab sålde drygt 45 procent fler bilar i april i år jämfört med april förra året. Hittills i år har Saab ökat med drygt 40 procent och har sålt 8 847 bilar.

Volvo däremot står och stampar och sålde ungefär lika mycket i april i år som förra året. Detsamma gäller försäljningen hittills i år som endast växt marginellt till 14 490 sålda bilar.

Båda de svenska, men numera USA-ägda, bilföretagen är små aktörer på den brittiska marknaden. Saabs marknadsandel var 1,0 procent under årets fyra första månaderna medan Volvos var 1,64 procent.

Storsäljarna i Storbritannien är mindre bilar som Ford Focus, Opel Astra, Opel Corsa (fast i Storbritannien heter Opel-bilarna Vauxhall) och Ford Fiesta i nämnd ordning.

Enligt branschorganisationen SMMT beror tappet under april främst på MG Rovers kollaps. Försäljningen av dessa bilar försvann nästan helt under april./TT