Billström: De försöker avsätta mig

Stockholmspolitikern Annika Billström pressas att avsäga sig en del av sin makt. Enligt flera personer med insyn i styrelsen för Stockholms arbetarkommun har styrelsen diskuterat ett delat ledarskap, där hon får sitta kvar som finansborgarråd men förlora posterna som kommunstyrelsens ordförande och gruppledare i fullmäktige. Men det är något som hon i Ekots Lördagsintervju sa blankt nej till.

– Det är ingen kompromiss. Att begära att jag ska ställa upp på ett delat ledarskap är ett annat sätt att avsätta mig och det accepterar inte jag. Det är ingen kompromiss utan en ensidig eftergift som jag skulle göra, säger Annika Billström.

Har du sagt det till dina motståndare?

– Självklart har jag sagt det. Är det någon som ska pröva om jag ska vara kvar eller inte så är det partiet och partiets medlemmar.

Inflammerad konflikt
Annika Billström är inblandad i en inflammerad konflikt med en del partikamrater i Stockholm. Hon säger att hon har utsatts, och fortfarande utsätts, för det som brukar kallas för manlig härskarteknik. Det handlar alltså om försök att trycka ned henne.

– Det tydligaste är att man förminskar de saker som jag tar upp som problem eller att man inte ger mig ordet när jag begär ordet, till exempel. Det är sådant jag har varit utsatt för, säger Annika Billström.

Nya möten är inbokade
Arbetarkommunens styrelse fortsätter att diskutera hur konflikten ska lösas och har nya möten inbokade.

Annika Billström själv vill fortsätta som finansborgarråd om socialdemokraterna vinner valet i Stockholm nästa år. Hon hoppas att hon får det för sina partikamrater.

– Man kan aldrig vara säker, säger socialdemokratiska finansborgarrådet i Stockholm, Annika Billström.

Fredrik Furtenbach
fredrik.furtenbach@sr.se