Livet efter Fukushima

1:57 min

Snart två år efter kärnkraftsolyckan i Fukushima i Japan undersöker filmaren Atsushi Funahashi situationen för dem som bodde i området, som idag är förorenat med radioaktiv strålning.

Filmen Nuclear Nation II är en berättelse om befolkningen i en hel stad som nu bor i tillfälliga boenden och inte vet hur deras framtid ser ut.

– Katastrofen i Fukushima är inte över, den pågår fortfarande, säger dokumentärfilmaren Atsushi Funahashi.

Och då menar han inte bara att det upptäcks nya radioaktiva läckor från de kärnkraftverk som skadades för snart fyra år sedan. Utan även att många av dem som fick lämna sina hem fortfarande lever som flyktingar i sitt eget hemland. Inkvarterade i tillfälliga bostäder med en oviss framtid har de förlorat så mycket mer än det som kan ersättas med pengar.

– De har förlorat sin historia, tid, traditioner och känner inte längre gemenskapen eller sammanhanget de kände förr, säger Atsushi Funahashi.

Nuclear Nation II är Atsushi Funahashis andra dokumentär om Fukushima-katastrofen och den handlar om just dem som förlorat allt. Funahashi berättar om personerna som nyhetsmedierna i Japan inte bryr sig om.

I tre år följer han den evakuerade befolkning från staden Futaba i deras enformiga väntan på någon form av besked om framtiden, och uppgivenheten när de till sist får reda på att deras hemstad ska göras om till förvar för radoaktivt avfall.

– Ingen vill se min film i Japan, de har tröttnat på Fukushima, de vill bara se framåt. Men jag känner att jag har ett moraliskt ansvar att göra de här filmerna eftersom jag precis som alla andra använde elen från kärnkraften i Fukushima, säger regissören Atsushu Funahashi.

– Därför måste jag uppmärksamma de som förlorade allt, säger han.

Roger Wilson
Kulturkorrespondent