IS-sympatisörer i hjärtat av Kairo

2:30 min

I Egypten ökar oron för extremistiskt våld, bombexplosioner och dödande. På norra Sinai pågår ett lågskaligt krig mot militanta grupper. I grannlandet i väster, Libyen, halshöggs 21 egyptiska kopter av islamiska staten IS. Men också i hjärtat av Kairo finns IS sympatisörer.

Unga män som öppet talar om sin övertygelse, om varför det var rätt att halshugga kopterna, och om lyckan i att se en fiende brännas till döds, som i fallet med den jordanske piloten.

– Vi jublade när vi såg den jordanske piloten brännas till döds, han hade genomfört bombräder mot IS i Syrien och när han togs som krigsfånge och dödades kände jag mig lycklig, säger 21-årige Omar al Masry som är en egyptisk student och IS-supporter.

Dödandet av de 21 kopterna i Libyen däremot, det ingav inte samma lyckokänsla eftersom de hade inte aktivt krigat mot IS.

– Men det var rätt att döda dem eftersom de var kristna, vi befinner oss i krig mot de kristna och i synnerhet Egyptens kristna som tagit ställning för militärkuppen, säger han.

Omar al Masry planerar att ansluta sig till IS, men han berättar att det är svårt för unga egyptiska män att ta sig till Syrien via Turkiet.

Säkerhetstjänstens kontroll är sträng och många blir stoppade på flygplatsen i Kairo. Men vi fortsätter att försöka, säger han, jag och många av mina vänner.

En av Omar al Masrys bästa vänner lyckades ta sig till Syrien för tre månader sedan och det var Omar själv som hade förmedlat kontakten med IS rekryterare i Syrien.

Jag träffar honom på ett café i centrala Kairo, ett kafé där jag tillbringat många timmar, där jag har intervjuat bloggare, revolutionärer, poeter och journalister.

Omar al Masry smälter in i sina jeans, sin munkjacka och gråblå keps, och han uttalar sina skrämmande teser med ett lugn som om han satt och pratade om kvällens fotbollsmatch.

Han är övertygad om att det är IS som står för den rätta tolkningen av islam. Han vill leva i den paradisiska islamiska staten där alla muslimer har lika värde, där guds lag och sharia råder och där ingen muslim blir förtryckt av en sekulär diktator, som han säger.