Läskindustrin avfärdar mexikansk sockerskatt

1:59 min

Att folk dricker för mycket läsk pekas ut som en viktig orsak till den globala fetmaepidemin med diabetes och skenande sjukvårdskostnader som följd. 15 länder har hittills infört skatt på socker i läsken. Många blickar vänds mot Mexiko som införde en hög läskskatt för drygt ett år sedan och som har världens tjockaste befolkning.

– Mexikos regering kommer att beskatta sockrade drycker, sa president Peña Nieto i ett tal i parlamentet i oktober 2013.

Mexikos president Enrigue Peña Nieto drev för drygt ett år sedan igenom en tio procentig skatt på socker i läsk och andra söta drycker.

Dessutom en skatt på fet skräpmat för att vända trenden där befolkningen håller på att dricka och äta ihjäl sig.

Drygt 70 procent är överviktiga eller feta, mer än 15 procent har diabetes, enligt prognosen väntas vart tredje barn drabbas av sockersjuka.

Mexikanerna dricker mest Coca Cola i världen, litervis dagligen, bland annat i brist på färskvatten.

Före skatten infördes var läsk billigare än flaskvatten.

Läskkonsumtionen gick först ned med tio procent och staten lovade dricksvattenfontäner i skolorna, men nu hävdar industrin att man nästan är ikapp igen i försäljning.

Amerikanska läskindustrins branschförening hoppas att inte fler länder tar efter Mexiko, eftersom skatten inte hjälper mot fetma, enligt talespersonen Chris Gindlesperger.

– Vissa påstår att den mexikanska skatten minskar läskkonsumtionen i landet, men den kommer inte få bukt med fetmaepidemin, däger Gindlesperger.

15 länder har hittills infört läskskatt, bland annat Norge, medan Danmark slopat sin. Från årsskiftet fick också USA sin första stad med sockerskatt Berkley i Kalifornien.

Forskning stödjer metoden som ett sätt att minska ämnesomsättningssjukdomar som diabetes, högt blodtryck, hjärt-kärlsjukdom, cancer och demens.

Om några månader väntas en oberoende utredning visa hur läskskatten slagit i Mexiko.

Alejandro Calvillo som leder konsumentorganisationen El Poder del Consumidor befarar att den globala läskindustrin kommer göra allt de kan för att skatten ska misslyckas i Mexiko.

– Kriget om läskskatten i Mexiko är ett internationellt slag eftersom industrin vill visa att skatten inte fungerar, säger han.