Åtal mot misstänkt internetpedofil dröjer

Antalet flickor i unga tonåren som misstänks ha utnyttjats sexuellt av en 30-årig man i Malmö blir allt fler.

Under veckan har kammaråklagare Ulrika Rogland besökt Stockholm för att höra flera av de flickor som kan ha utsatts för övergrepp sedan de kontaktats av 30-åringen via Internet.

Mannen har kontaktat flickorna via Internet där han bett dem lägga ut sexbilder på sig själva. Vissa av kontakterna ska senare ha mynnat i regelrätta övergrepp.

Den 30-årige malmöbon har suttit häktad sedan i mars, misstänkt för bland annat våldtäkt, sexuellt utnyttjande av underårig och sexuellt tvång. De utsatta flickorna är alla i åldern 12-18 år. Vissa av dem ska ha varit i direkt kontakt med mannen via olika internetcommunitys, andra ska i stället ha kontaktats av en ung kvinna vid namn Alexandra, enligt åklagaren kan denna kvinna i själva verket vara mannens alterego.

Än så länge har ungefär 20 flickor hörts i samband med förundersökningen. På grund av det omfattande materialet har kammaråklagare Ulrika Rogland beslutat att vänta med att väcka åtal mot 30-åringen. Tidigast i slutet av sommaren räknar åklagaren med att kunna väcka åtal.

Enligt kammaråklagare Ulrika Rogland rör det sig idag om runt 40 flickor som misstänks ha utnyttjats sexuellt av 30-åringen. De har kunnat identifieras på de sexbilder som hittats i mannens dator.

Elin Lemel