Krigsslutet firas i Moskva

I Moskva är förberedelserna i full gång inför firandet på måndag av slutet på andra världskriget för 60 år sedan. President Vladimir Putin kommer inte att låta konflikten med vissa forna allierade eller de baltiska staterna påverka firandet.

Redan på lördagen invigde president Vladimir Putin ett minnesmärke i en park och det ledde till ett ovanligt möte.

– Ni fryser väl inte, frågade den ryske presidenten Vladimir Putin några häpna ungdomar, som utan förvarning stötte ihop med den ryske presidenten i Segerparken i Moskva.

Invigde ett minnesmärke
Putin och Moskvaledaren Jurij Lusjkov hade lite tidigare invigt ett minnesmärke av 60 år sedan krigsslutet, 15 pelare en för varje armédivision och flotta befälhavarnas namn i plaketter.

Ett spontant möte i ett annars extremt stort säkerhetspådrag i Moskva. Inga vanliga människor släpps in i centrum nu. Bara statschefer, journalister, krigsveteraner och marscherande militärer kommer att kunna röra sig i centrum de närmsta dagarna.

Kransar vid okände soldatens grav
Vid den okände soldatens grav började redan på lördagen kransar läggas ned med välsignelser av ryskortodoxa kyrkans överhuvud.

President Vladimir Putin kommer inte att låta konflikten med vissa forna allierade eller de baltiska staterna påverka firandet, frågan om Sovjetunionen ockuperade eller befriade en del av Europa.

– Vårt folk försvarade inte bara vårt land utan befriade elva länder i Europa. Angriparen militärmaskin krossades i gigantiska slag från Barents hav till Kaukasus, sa Putin.

Förhandlingar på söndagen
På söndagen börjar förhandlingar mellan en rad länders statschefer och utrikesministrar, dels om Mellanösternfrågan i kvartetten, men också samtal mellan forna Sovjetstater.

Ukrainas president som tidigare sagt att han inte kommer att närvara själva firandet 9:e maj utan bara delta i samtalen har nu ändrat sig och stannar i Moskva.

Men den georgiske presidenten Michail Saakhasvili kommer inte till Moskva alls, detta för att förhandlingarna om de ryska basernas tillbakadragande från Georgien inte är löst.

Bush till Georgien
Amerikanske presidenten George Bush fortsätter från Moskva till Tbilisi på sitt första statsbesök i Georgien. En markering som inte helt gillas i Moskva.

Totalt är det ett 60-tal stats- och regeringschefer som väntas till Moskva på måndagen.

Maria Persson Löfgren, Moskva
maria.persson_lofgren@sr.se