Ökad brandrisk med gammal värmepump

1:26 min

Gamla värmepumpar kan börja brinna, framför allt den del som sitter utomhus och som många glömmer bort. Dåligt rengjorda pumpar ökar risken för bränder varnar Brandskyddsföreningen.

– De här pumparna har installerats under en tidsperiod, tio år tillbaka i tiden. Så nu börjar vi kunna se en kurva på att det kanske börjar hända någonting, då är det dags att se över sin pumpanläggning, säger Jörgen Kurvinen på Brandskyddsföreningen i Västervik.

Värmepumpar är smidiga. De kräver i stort sett inget arbete och de är billigare i drift än den direktverkande el som de ofta ersatt.

Så det är inte konstigt att många valt värmepump.

Men ofarliga är de inte - lika lite som någon annan elektrisk utrustning, framför allt den del som sitter utanför huset som i värsta fall kan ställa till det…

– Det är viktigt att man kontrollerar att det inte finns damm, smuts, löv och liknande inuti för sådana grejer i en elektrisk installation är en fara för uppkomst av brand.

Tror du många glömmer utedelen när de gör rent?

– Ja det tror jag, den står ju bara där som en maskin och surrar.

För en tid sedan började det brinna i en värmepump i ett hus i Målilla. Där upptäckte ett tidningsbud som väckte familjen i huset och slog larm. Men det är inte enda branden som har inträffat utan det finns flera exempel på hus som börjat brinna på grund av värmepumpen.

Och ju äldre pump desto större risk. Jörgen Kurvinen säger att man bör låta en expert titta på och serva sin anläggning när den blivit några år gammal. För börjar det brinna i en värmepump då är risken mycket stor att det tar sig i huset..

– När man rekommenderar andra installationer har man ett säkerhetsavstånd på flera meter. Men den här är ju i tät anslutning till fasaden, så nog tar det sig alltid om det börjar brinna ordentligt i den här.