Oklart vad mordet på Nemtsov medför för konsekvenser i Ryssland

2:37 min

Bedömare är oeniga om mordet på Boris Nemtsov kommer att medföra ännu hårdare åtstramningar av yttrandefrihet eller om det tvärtom är en brytpunkt som förändrar Ryssland till det bättre.

Mordet på oppositionspolitikern Boris Nemtsov kommer att få politisk betydelse.

– För mig var mordet en vändpunkt. Från den 28:e februari är jag inte rädd längre och jag tror att en stor del av det ryska samhället vaknar till från år av dvala, säger Nadja Breman, redaktör för radio och tvstationen Mir (Fred).

Stationen är resultat av ett projekt skapat för 20 år sedan, av länderna som bildades ur Sovjetunionen, för att främja samarbete och fred mellan länderna.

Men precis som i verkligheten med allt mer splittrade länder går Mir mot sin undergång. Tio av Nadjas kollegor har redan fått sparken och hon väntar på samma besked, de olika länderna har inte råd längre.

Söndagens rapport från sorgemarschen till minne av Nemtsov blev hennes sista.

Den optimism Nadja har om att fler än hon nu ska våga kräva en förändring är inte lika stark hos arkitekterna Anastasia Polikova och Alexander och Jurij Sjepelev.

– Vi hoppas så klart, men om det inte kommer så är jag rädd för vad som kommer hända, säger Anastasia.

Jurij lägger till att det först kommer att bli värre men sedan kanske bättre.

Alexander säger att de inte tror på officiella teorierna om mordet, men de vågar inte ens nu tala för högt om det. Känslan av att vara övervakad under marschen stärktes för dem av de välklädda likartat klädda män, som lite på avstånd följde tåget. FSB är här och registrerar, sa de.

Att det blir värre är en farhåga många har just nu, som grundas på hur statskontrollerade medier rapporterar kring mordet. Teorier om att väst, islamiska extremister eller ukrainare ligger bakom mordet kan komma att lägga grund för ytterligare isolering av Ryssland och hårdare tag mot regimkritiker.

En ukrainsk parlamentsledamot som deltog igår greps under ett antal timmar av rysk polis. Detta trots den immunitet han har som riksdagsman. Han anklagades för inblandning i branden i Odessa i maj i fjol, men tror själv det berodde på att han bar en t-tröja med en bild av den i Moskva hungerstrejkande ukrainska piloten Nadja Savtjenko på.