
Fallet Annika Östberg prövas igen
Om drygt tre veckor, den 31 maj, ska kriminalvårdsnämnden i Kalifornien sammanträda och avgöra om Annika Östberg efter 24 år i amerikanskt fängelse ska få komma hem till Sverige och avtjäna resten av sitt straff här.
Hon är dömd till 25 år till livstid för medhjälp till två mord som hennes dåvarande pojkvän begick.
Sveriges Radios medarbetare Helena Groll har träffat Annika Östberg i kvinnofängelset.
Får inte banda samtalet
Hon har suttit här i 24 år, bakom höga vakttorn och dubbla taggtrådsstängsel. Nu träffar jag henne inne på den hårt bevakade fängelsegården. Jag får inte banda vårt samtal, bara föra anteckningar.
Det svåraste är nog att inte veta när det ska ta slut, säger Annika Östberg till mig. Hon är klädd som alla andra fångar här, i en stor grå t-shirt och ett par säckiga jeans.
Inlåst i trång cell
Annika Östberg är i dag 51 år gammal och har snart levt halva sitt liv här, inlåst varje kväll i en trång liten cell. Nästan inga personliga tillhörigheter, ett par lakan, en handduk, en kaffekopp, det är allt, säger hon.
Men mina tankar och drömmar kan ingen ta ifrån mig, skrattar hon, och fingrar försiktigt på ett litet plasthalsband, en svensk liten flagga och gula och blå plastpärlor som hon bär runt halsen.
Det är drömmen om att komma hem igen som driver henne, hem till jorden, luften, vattnet och dofterna, som hon säger.
Guvenören avgör
Om tre veckor, den 31 maj, ska kriminalvårdsnämnden här i Kalifornien pröva Annika Östbergs fall igen. Jag vågar inte hoppas för mycket, säger hon. Ytterst är det guvernör Arnold Schwarzenegger som avgör hennes öde.
Men Tomas Rosander, svensk generalkonsul i Kalifornien, är något mera hoppfull och säger att Sverige under de senaste månaderna i arbetet med att få hem Annika Östberg nu har fått nya viktiga kontakter.
– Vi har värdefulla kontakter högt uppe i det kaliforniska politiska systemet som rimligen har den bästa tänkbara tillgång till guvernören, säger han.
Vad är ditt intryck när du har talat med de här nya kontakterna?
– Mitt intryck är att många reagerar som de flesta av oss, att 24 år är en lång tid, detta är inte en person som är en återfallsförbrytare, utan har goda möjligheter till rehabilitering, att det vore rimligt att ett överförande kunde effektueras, säger Tomas Rosander, svensk generalkonsul i Kalifornien.
Helena Groll
utrikes@sr.se