60 år sedan andra världskriget tog slut

Nu i helgen är det 60 år sedan andra världskriget tog slut. Freden 1945, som nu uppmärksammas på många håll runt om i världen, innebar en stor lättnad också för svenskar.

Kanske har glädjeyran på Kungsgatan i Stockholm blivit den mest symboliska bilden av fredsfirandet i Sverige.

Vad du vad som hände på Kungsgatan i maj 1945?

– Nej, jag har ingen aning, säger en förbipasserande på Kungsgatan.

Minns glädjeyran
Men Elsie Wahlström från Sollentuna vet. Ja, till och med minns glädjeyran för 60 år sedan. Elsie var 15, och följde som hon säger, med strömmen av människor till Kungsgatan.

– Det var folk överallt, personalen stod i fönstren, vinkade, hojtade och skrattade. Det var en enorm glädje. Det var något som hade tyngd i alla år och det var plötsligt borta, säger hon

För Elsie Wahlström och många andra svenskar innebar kriget hårda år, mörkläggning hemma på kvällarna, ransonering, matbrist för många och det ständiga hotet, att Hitler kunde få för sig att ockuperat också Sverige.

Nattliga transporter av tyskar
Längre bort var inte kriget än att Elsie minns nattliga transporter av tyska soldater strax intill hemmet på järnvägen genom Sollentuna.

De här åren betydde mycket för Sveriges utveckling, tror Elsie Wahlström. Under kriget kom folk närmare varandra. Efteråt när freden kom tog man livet på allvar, kanske mer än i dag.

– Vi var något sätt tacksamma för att det hade blivit så bra. Man visste att det här är en viktig händelse, vi har våran chans nu, säger Elsie Wahlström.

Johan Wangström
johan.wangstrom@sr.se