Flera explosioner i Burmas huvudstad

Uppdaterad 17:37
Fyra sprängladdningar exploderade i Burmas huvudstad Rangoon på lördagen. Enligt Burmas försvarsdepartement har minst 11 människor dött och minst 160 skadats. Det är fortfarande oklart vem som låg bakom attentaten.

Bomberna exploderade i olika delar av Rangoon på lördagseftermiddagen, två av dem hade placerats i shoppingcentrum, och en tredje i en konferenslokal.

Sjukhusen hade svårt att ta hand om alla skadade och myndigheterna stängde genast flera andra affärskomplex av säkerhetsskäl.

Oklart vem som ligger bakom
Det är oklart vem som låg bakom attentaten. Vid tidigare bombdåd har regimen i Burma utpekat vad man kallar ”destruktiva element”, med det menas politiska motståndare eller någon av landet etniska rebellgrupper.

Bomben i konferenslokalen dödade en buddhistmunk och två andra, en thailändsk handelskonferens pågick där, och många thailändare var bland de skadade.

Ett ögonvittne beskrev hur kassörskor i ett shoppingcentrum rusade ut på gatan i sina ljusgula uniformer med blod strömmande från ansiktena.

Styrs av militärjunta
Burma styrs sedan decennier av en militärjunta, som inte tillåter några protester. Den folkvalda ledaren, Nobelpristagaren Aung San Suu Kyi har hållits i husarrest i flera år.

En av flera rebellgrupper i Burma, som representerar Karen-folket, säger att den inte låg bakom lördagens attentat.

Bomb i Mandalay för några veckor sedan
Så sent som för några veckor sedan exploderade en bomb i en annan burmesisk stad, Mandalay, då dog tre människor.

Generalerna i Burma står under allt starkare internationell press att tillåta demokratiska reformer.

Nils Horner, Shanghai
nils.horner@sr.se