
Demonstrationer för allmän amnesti
På flera orter runt om i landet har kampanjen Flyktingamnesti 2005 hållit demonstrationer på lördagen. Kampanjen är en uppföljare till Påskuppropet och kräver allmän amnesti för alla asylsökande i Sverige.
På Sergels torg i centrala Stockholm föll ett strilande regn under lördagseftermiddagen när kampanjen Flyktingamnesti 2005 höll en manifestation för att alla asylsökande ska få uppehållstillstånd.
Demonstranterna bar på plakat med texter som: ”Visa lite empati” och ”Ja till amnesti”.
Nätverk med flera olika organisationer
I nätverket Flyktingamnesti 2005 ingår bland annat kyrkor och samfund, invandrarorganisationer och politiska partier.
En av talarna i Stockholm var moderata ungdomsförbundets ordförande Johan Forssell, och han hoppas att kampanjen ska få effekt.
– Jag hoppas att moderaterna nu driver kravet på den här generella amnestin och att socialdemokrater börjar öppna upp landet för invandring. Det är de små möjligheterna att komma till Sverige som invandrare som driver fram många av de desperata flyktingfallen som vi läser om i tidningarna, säger han.
3 000 samlades i Göteborg
I Stockholm samlade manifestationen mellan 500 och 700 demonstranter. I Göteborg ska 3 000 personer ha deltagit och på ytterligare sju orter genomfördes demonstrationer på lördagen.
Fateme Chodo Parast deltog i demonstrationen på Sergels torg. Hon är själv en av dem som Flyktingamnesti vill ska få uppehållstillstånd. Hon kom till Sverige från Iran 2003 och hon hoppas på att få uppehållstillstånd, men det är jobbigt att vänta.
– Det är mycket dåligt. Varje dag måste jag kämpa, det är mycket svårt, säger hon.
Tidigare har Påskuppropet krävt allmän amnesti för asylsökande. Flyktingamnesti 2005 vill nu fortsätta det arbetet, säger Örjan Rodhe, aktiv i Flyktingamnesti 2005.
”Vi fortsätter året ut”
– Påskuppropet och vi kräver samma sak. Vi kräver permanent uppehållstillstånd åt alla som finns i det här systemet i dag. Vi är helt eniga och samarbetar med varandra. Vi fortsätter året ut i Flyktingamnesti 2005, säger Örjan Rodhe.
Tove Svenonius
tove.svenonius@sr.se