Kriminell spelverksamhet för miljarder

Olagliga spelautomater i Sverige omsätter fem miljarder kronor om året. Det visar en beräkning som P1-programmet Kaliber gjort tillsammans med Göteborgs-Posten. Den här kriminella miljardnäringen finns över hela landet. Verksamheten sker ofta helt öppet.

Christer Tulin på Skånepolisen är en av få poliser i Sverige som specialiserat sig på illegalt automatspel.

– Det finns ända upp till finska gränsen. I varenda håla står det maskiner. I lilla Lönsboda kör de helt öppet med tre maskiner och stora pengar, säger han.

Många illegala maskiner
Maskinerna vi talar om här är hasardspel, typ poker eller lyckohjul, som ger vinst i pengar. Hittar du en sådan på en pizzeria eller i närbutiken ska det stå Jack Vegas på, då är det Svenska Spels och lagligt. Men det är stor risk att apparaten närmast dig är illegal.

Den beräkning vi gjort visar att mer än var tredje satsad krona i Sverige idag är kriminell. Vi grundar oss på intervjuer med nätverken bakom spelen, egna erfarenheter ute på fältet och Lotteriinspektionens kontrollrapporter från förra året.

Många ljuger
Många apparater hyrs ut av företag med fin fasad. De har dekaler på maskinerna och servicetelefon. De skriver kontrakt med butiksinnehavaren om att dela på intäkterna.

Men om butiken åker fast för olagligt spel, påstår företagen i rätten att de inte vetat om att det spelades om pengar på maskinen.

Vi kan bevisa att de ljuger.

När våra medarbetare utger sig för att vara butiksinnehavare som skulle vilja hyra en maskin, svarar företrädare för företagen så här:

– Du kan spela om pengar där, ja.

Vad blir vinsten då, vad är det för vinst vi delar?

– Vi delar nettot, det som är kvar efter att de har vunnit.

Hot och misshandel
I spåren av den här svarta ekonomin följer annan kriminalitet. Många spelare har berättat om hur de fått låna pengar till svartspel, och hotats och misshandlats när de inte lyckats betala tillbaka.

Flera restaurangägare pressas att ta in apparaterna i sina lokaler, mot sin vilja. Den här mannen hotades när han och uthyraren inte var överens om hur stor vinsten egentligen var:

– Om du inte betalar ska jag skicka två av mina kompisar och de ska hämta pengarna. Med pistoler eller utan pistoler: du måste hämta pengarna.

Med vapen hotar de dig?

– Med vapen ja.

Mikael Funke, P1 Kaliber
mikael.funcke@sr.se

Kristina Hedberg, P1 Kaliber
kristina.hedberg@sr.se