
Så här lyssnar du på musik utan att skaffa dig problem med hörseln
Lyssnar du på hög musik i dina hörlurar? Eller ringer det i öronen när du varit ute? Då kanske du är en av alla som riskerar att skaffa dig problem med hörseln.
Mer än en miljard unga i världen riskerar att få problem med hörseln eftersom att de lyssnar på för hög musik och utsätter sig för miljöer där det är för hög ljudvolym.
Det är världshälsoorganisationen WHO som har undersökt personer i åldrarna 12 till 35 och sett hur ofta de utsätter sig för ljud som kan skada öronen. Och det visade sig vara ofta.
Max en timme om dagen
När du lyssnar på musik i din mobil ska du inte lyssna högre än hälften av vad maxvolymen är och om du börjar få svårt att höra vad någon säger när flera pratar samtidigt, då borde du kolla din hörsel.
– En tumregel är att du inte ska lyssna högre än hälften av vad som är max på din telefon. Du ska inte heller lyssna för länge, helst inte mer än en timme om dagen och det är bra om du tar pauser i lyssnandet, säger Ann-Christin Johnsson som är forskare och lärare på Karonlinska Instituet.
Hon berättar också att det finns svensk forskning som visar att 80 procent av alla som går på gymnasiet lyssnar på för hög musik i sina telefoner.
– Men det finns ännu ingen forskning som visar på ett direkt samband till hörselskador efter lyssnandet, lägger hon till.
"Hörselskador kommer smygande"
– Hörselskador är någonting som kommer smygande och det tar tid att utveckla en. Många bryr sig inte om det här eftersom att de inte tror att det kan hända dem. Därför måste vi informera mer om vad det är som skadar hörseln, säger Ann-Christin Johnsson och avslutar:
– Får du tinnitus eller pip i öronen efter en konsert eller efter att du lyssnat på musik så är det ett varningstecken. Och om du har svårt att höra vad folk säger när flera personer pratar samtidigt så är det tecken på att du borde kolla din hörsel.
WHO:s studie:
WHO har kollat på hur 12- till 35-åringar i medel- och höginkomstländer utsätter sig för höga ljudvolymer.
Studien visar att 50 procent utsätts för skadligt ljud genom att de till exempel lyssnar på hög musik och att 40 procent utsätts för det via nattklubbar, barer, sportevent och liknande.
85 decibel, eller mer, under mer än åtta timmar och 100 decibel i 15 minuter är vad WHO säger är skadliga ljudvolymer.
Källa: WHO