Ändringar föreslås för sjukskrivna

1:11 min

I dag presenterades Socialförsäkringsutredningen, vars syfte är att komma med förslag på nya regler för de försäkringar som ska skydda sjukskrivna och arbetslösa i Sverige.

Utredningen innehåller förslag i flera avgörande delar. Bland annat vill kommittén förändra systemet för återgång i arbete efter sjukskrivning. I dag återgår man i arbete enligt modellen 25 procent, sedan 50, sedan 75 och sist 100 procent. Där föreslås nu fler nivåer än endast de fyra procentnivåer som finns i dag.

Utredningen föreslår också att 80 procent bör få ut 80 procent av sin inkomst när de är sjuka och att karensdagen görs om.

I nästan fem år har representanter från alla riksdagspartier arbetat i Socialförsäkringsutredningen. Den har försenats flera gånger men i dag presenterades den vid en presskonferens i Rosenbad.

Den senaste tiden har också vissa förslag från utredningen läckt ut.

Blocken är överens om att taket i a-kassan ska indexeras, det har TV4 tidigare rapporterat om. Den som tjänat tillräckligt mycket kan kvalificera sig för a-kassan, även om den inte arbetat de 80 timmar i månaden under minst sex månader inom ett år som i dag krävs.

Kommittén föreslår dock inte någon obligatorisk a-kassa. Men i pratiken innebär förslaget att det blir som om det fanns en sådan.

Den bortre tidsgränsen i sjukförsäkringen kan också komma att slopas, rapporterade SVT igår. Det bekräftades delvis i dag vid presentationen. Tidsgränsen ska ersättas, sade kommittén vid presskonferensen.

Utöver det finns förslag som kommittén menar kraftigt kommer förbättra förutsättningarna för sjukskrivna och arbetslösa. Totalt skulle förslagen kosta två miljarder kronor att genomföra.