Ordning och reda

Rensa ut stressen

13 min

Eva Maria Karlander, som är diplomerad friskvårdsterapeut och är särskilt intresserad av stresshantering, har skrivit en bok som ska hjälpa oss att stressa ner.

Senaste tiden har det varit mycket prat om hur vi kan minska vår vardagsstress. Delar av P4 Jämtland provade på att vara utan internet, telefoner och andra digitala hjälpmedel under ett dygn för att se vilken påverkan det gjorde.

För att ta steget ytterligare mot en mindre stressad vardag tar vi nu hjälp och inspiration av Eva Maria Karlander som skrivit boken Rensa ut och lev lättare.

– Jag bestämde mig för att starta ett projekt hemma där jag skulle rensa ut. Det skulle få ta ett år och varje vecka fick ett visst tema som skulle rensas ut, berättar Eva Maria Karlander.

Under sitt projekt bloggade hon, och bloggen har sedan blivit till en guidande bok med 52 kapitel. Ett kapitel per tema och ett tema för varje vecka på året.

– Tanken bakom att ha temaveckor är att en ska kunna ta ett litet område i taget så det inte blir för jobbigt. Genom att ge oss själva ett år på oss att rensa ut behöver det inte ta över hela ens liv, säger Eva Maria.

Eftersom vi tydligen är dåliga på att ta tid till att rensa ut är kanske lösningen att sprida ut allt över en längre period. Frågan är bara om ett år räcker för vissa.