Ny bil från kinesiska Qoros utvecklad i Trollhättan

2:07 min

På bilmässan i Genève presenterar i dag Qoros sin första suv. Bilen har bland annat utvecklats av företag i Trollhättan.

Nu lanseras en ny bil från den kinesiska biltillverkaren Qoros och bilen har många kopplingar till Västsverige.

Bilen presenteras på bilmässan i Genève, som öppnar i dag. Informationschefen Eric Geers säger att bilen bland annat har utvecklats av företag i Trollhättan. Själv jobbade han tidigare på Saab Automobile.

– Det finns enormt mycket kunskap i Trollhättan. Qoros är baserat i Kina och där finns inte samma kunskap. Det har också visats sig med alla bilar som kommer från Kina. De håller inte samma kvalitetsnivå som vi är vana med i Europa, säger Eric Geers till P4 Väst.

Det är företagets första suv som nu presenteras. Företaget ägs av den kinesiska biljätten Chery och ett israeliskt riskkapitalbolag och de har tillsammans pumpat in många miljarder hittills i den nya biltillverkaren.

För två år sedan presenterade det relativt nystartade bilmärket sin första bilen och under det senaste året har man nu lanserat tre olika bilmodeller. I fjol såldes 7 000 bilar och inledningsvis ligger fokus på den kinesiska bilmarknaden. Men planen är att bli den första kinesiska bilen som slår i Europa.

– Detta är enormt svårt. Qoros är den första som kommer in och visar att du kan köpa kinesiskt, men tar det ju tid innan det accepteras, säger Eric Geers till P4 Väst.

Företagets nya stadsjeep är bland annat utvecklad av flera företag i Trollhättan, till exempel ingenjörsbolagen LeanNova och Semcon. Även framtidens Qorosbilar ska till viss del utvecklas i Trollhättan. Men det finns fler kopplingar till västkusten.

– Typ 25 till 30 personer från Volvo och Saab jobbar hos oss nu, säger Geers.

Bilmässan i Geneve hålls för 85:e gången och är en av de viktigaste bilmässorna i världen. I dag öppnades dörrarna för runt 10 000 medierepresentanter och mer än hundra världs- och Europapremiären visas på mässan. Totalt är det 900 fordon som visas upp och en av de nya bilarna är alltså Qoros stadsjeep.

– Det är viktigt att vara i Geneve för att visa att vi ska sälja bilar utanför Kina, som nu är vår prioritet, säger Eric Geers, informationschef på Qoros, till P4 Väst.