Svenska pansar­vagnar säljs till Irak

3:24 min

250 krigsutrustade svenska pansarbandvagnar är i hemlighet på väg till Irak. Sverige tillåter inte vapenexport till Irak, men bandvagnarna säljs nu vidare via ett företag i Tjeckien. Enligt Ekots granskning hemlighöll tjeckerna exportplanerna för svenskarna och sa att bandvagnarna skulle användas i armén.

Ekot granskar: Hör hela reportaget Grafik: Bandvagnarnas väg

Det var 2010 som Försvarets materielverk, FMV, sålde 350 pansarbandvagnar som det svenska försvaret inte längre behövde till ett statligt tjeckiskt företag.

Tjeckerna sa att bandvagnarna skulle användas av det tjeckiska försvaret, berättar Jan Villaume som hade hand om försäljningen på FMV.

– De skulle byta ut delar av sitt eget bestånd och använda andra till reservdelar helt enkelt.

Trodde du på dem?

– Ja de verkade seriösa. Vi hade ingen anledning att misstro dem, säger Jan Villaume.

Det statliga företaget visade sig var en mellanhand för det privata tjeckiska företaget Excalibur. Företaget ska nu sälja 250 av bandvagnarna vidare till Irak.

– Vi ska sälja dem till Irak, till den centrala regeringen, säger Andrej Cirtec, talesperson för Excalibur army.

Andrej Cirtec vet inte om någon berättade för svenskarna om exportplanerna, men erkänner att det statliga tjeckiska företaget användes som mellanhand.

– Ordet mellanhand är ganska passande, men jag frågar, vad är problemet med det?

Problemet med det är att FMV på grund av de svenska exportreglerna inte skulle sålt vapnen till Tjeckien om de vetat att slutkunden var Irak. FMV skulle inte heller ha sålt bandvagnarna om man känt till att privata Excalibur varit köparen.

– Vi fick information av dem också, att de var intresserade och vi talade om att vi kan inte sälja till dem eftersom de är ett privat företag, säger Jan Villaume.

Hade ni fått sälja dem till Irak?

– Det tror jag inte.

Den irakiska regeringen behöver pansarbandvagnarna för att slåss mot terroristerna i Islamiska staten. Men armén är fruktansvärt korrupt, och vapenleveranser till centralregeringen kommer inte sällan på avvägar. De hamnar i stället i händerna på de terrorister de ska bekämpa.

I Sverige har såväl den förra som den nya regeringen sagt nej till vapenexport till Irak. Men eftersom det nu formellt är Tjeckien som säljer dem till Irak finns det inget Sverige kan göra.

– Det är klart att vi inte hade gjort den här affären direkt med Irak, så det blev en indirekt affär. Den verkar vara laglig - men inte så bra, säger Jan Villaume på FMV.

Enligt Pieter Wezeman på fredsforskningsinstutet SIPRI - en av världens främsta experter på vapenexport – har svenskarna varit naiva.

– Realistiskt sett tycker jag att man skulle ha vetat att de här pansarfordonen troligtvis inte var menade för Tjeckien. Man skulle granskat noggrannare och kollat upp - det hade varit jättelätt att göra.

Om de frågat dig hade du sagt att det inte var den tjeckiska armén som skulle ha bandvagnarna?

– Jag skulle sagt att: sälj inte till ett sånt företag - för jag gissar att de kommer sälja dem vidare till något land som Sverige inte skulle sälja till själv, säger Pieter Wezeman.

I samarbete med Janek Kroupa, tjeckiska public service-radion Český rozhlas.

Fotolicens: (CC BY 2.0)