Lampedusa drabbas hårt av flyktingtragedierna

2:30 min

På ön Lampedusa i Italien är befolkningen förtvivlad över hur ett ökande antal migranter dör på havet. Ön med 6000 invånare är EU:s yttersta gräns. All negativ publicitet drabbar turistön ekonomiskt.

– Lampedusa lider sen flera år tillbaka av stora ekonomiska problem. Turistföretag som hotell har förlorat turister, berättar vice borgmästaren på Lampedusa Damiano Sferlazzo. I dagarna har vi fått lite hjälp av regeringen med skatter som vi inte haft råd att betala in och det är positivt, säger han.

Just nu i februari och mars när turister gör bokningar för sommaren är han orolig för att all negativ publicitet nu ska göra att ön återigen väljs bort av besökare. Han beskriver ön med sina vita stränder och sitt turkosblå vatten som en juvel i Medelhavet. Turismen är huvudnäringen här.

Han känner en ilska gentemot EU för att inte medlemsländerna gör mer för att förhindra tragedierna på Medelhavet. Nyligen drunknade 300 människor på väg från Libyen hit.

– Att fler dör beror på att den italienska insatsen Mare Nostrum avslutats, säger han och efterlyser mer insatser för att rädda människoliv.

EU:s Operation Triton, där Sverige nu också börjat delta med ett kustbevakningsflyg, har inte alls samma uppdrag och kapacitet. Lampedusa hamnar i kläm också på andra sätt.

Efter hot mot Italien av extremiströrelsen IS diskuteras det i medier nu om terrorister kan slå till mot Lampedusa. Också den uppmärksamheten är förödande, anser Sferlazzo och de boende här.

Många är så arga över all negativ rapportering att de inte vill prata med journalister. Boende här tycker också att det låter osannolikt att terrorister skulle slå till havsvägen mot den lilla ön, som bara mäter drygt en mil på den längsta sträckan.

– Vad ska terroristerna ta här. Vi har inget Colosseum, departement eller annat, säger fiskaren Francesco Gervasi som står och pysslar vid sin lilla slitna fiskebåt. Han kan knappt hålla sig för skratt.

– De kan bara fånga oss fiskare och vad ska de göra med oss, undrar han och åker iväg på sin moped.