"Parkera bilen ibland"

2:01 min

I går kväll öppnade dokumentärfestivalen Tempo i Stockholm, med världspremiären på Fredrik Gerttens nya film "Bikes vs cars". En film om två konkurrerande sätt att färdas i städer, som tar oss med till allt ifrån Los Angeles motorvägsinferno till Köpenhamns cykelparadis. Platser som brottas med samma grundproblem, menar Fredrik Gertten.

– Jag tror att tematiken är helt global alla som ser filmen kommer att känna igen sin egen stad säger Fredrik Gertten.

Överallt där Fredrik Gertten filmat pågår en kamp mellan bilarna och människorna. Bilar och motorvägar tar över allt större del av städernas ytor.

Filmens titel "Bikes vs Cars" pekar på ett krig mellan bilar och cyklar. Men ändå menar Fredrik Gertten att det är inte bilisterna han vill komma åt.

– Bilisterna är inte skurkar utan det handlar om olycklig samhällsplanering och till och med en kidnappad samhällsplanering. Det finns en ytkonflikt i städerna och bilen har blivit en faktor som sliter sönder städerna menar Fredrik Gertten.

Det är ett civilsamhälle, samhällsplanerare och politiker, som stått handfallna inför inflytelserika industrier, inte bara bilindustrin utan även oljeindustrin och byggindustrin, som har skapat förutsättningar för ett bilberoende, för en bilism som trots vad alla vet om bilarnas påverkan på den globala miljön bara ökar.

Något som förundrat och förvånat Fredrik Gertten är att det säljs mer bilar än någonsin idag trots att vi vet att klimatet är hotat och jordens resurser är överutnyttjade och trots att vi vet att städerna inte fungerar.

– Det bästa med filmen att det pekar ut en möjlighet som är ganska symbolisk men enkel: parkera bilen ibland och ta cykeln så blir du också en som bidrar säger Fredrik Gertten.