Länsstyrelsen om vargrädslan: Vi har full förståelse för det

1:20 min

Åmots byråd har ansökt om skyddsjakt av varg. Man skriver i ansökan att man är rädd för att barn och husdjur ska attackeras av vargen som finns i tätbebyggelsen. Länsstyrelsen uppger nu att man har många observationer av varg i trakten och att man förstår att folk är rädda.

Åmots byråd har ansökt om omedelbar skyddsjakt av minst fyra vargar i närområdet kring Åmot och Ockelbo.

Byrådet skriver i sin ansökan till länsstyrelsen i Gävleborg att de är rädda för att barn, hundar och husdjur ska attackeras av varg.

– Vi har inte möjlighet att röra oss så fritt som vi skulle vilja, i synnerhet inte de som har småbarn med sig när de är ute. De tycker att det här är bedrövligt, säger Håkan Mellström som bor i Åmot och har skrivit ansökan till länsstyrelsen om skyddsjakt.

Totalt anger byrådet i Åmot hela tretton vargobservationer under en månads tid - observationerna är i närheten av tätbebyggelsen i Åmot.

Och Sara Sundin som handlägger ärendet på länsstyrelsen bekräftar att vargar har setts i området.

– Under de här senaste månaderna har vi fått in väldigt mycket observationer från Ockelbo och Åmot och flera av dem är kvalitetssäkrade. Vi är också ganska säkra på att många av de som inte är kvalitetssäkrade också är varg. Det är varg folk ser på nära avstånd, säger Sara Sundin på länsstyrelsen.

Ett av skälen till att skyddsjakt av varg kan beviljas är av hänsyn till allmän hälsa och säkerhet. Något som tycks vara fallet i Åmot där det finns en rädsla för vargen enligt Håkan Mellström.

– Ja, det kan jag utan att ljuga påstå. Det är helt klart så.

Och vargrädslan är något som Sara Sundin på länsstyrelsen kan förstå.

– Ja, alltså det är ju en olycklig situation, självklart, när vargar under en så lång tid uppehåller sig nära bebyggelse. Det har man full förståelse för, att det finns ett obehag i den här situationen.

Länsstyrelsen uppger att man hoppas att man kan komma fram till ett beslut den här veckan.