Utländska sambandsmän allt viktigare för kronobergspolisen

Polisen i Kronoberg behöver allt oftare få fram uppgifter från andra länder om utländska personer som på något sätt är involverade i en brottsutredning.

Därför har samarbetet med så kallade sambandsmän, det vill säga poliser som är stationerade runt om i Europa, ökat de senaste åren.

- Sambandsmännen har lättare att få fram information om den aktuella personens bakgrund, och är därför till stor hjälp för oss, säger Börje Johansson som är kriminalkommisarie på Kronobergspolisen.

Sambandsmännens uppgift är att kontakta lokal polis och andra myndigheter som kan veta något om personen, viktigt är också att söka upp eventuell familj och vänner i hemlandet.

Ett exempel på det här är mordet på 34-årige Nenad Kasalovic i Lammhult nyligen där sambandsmannen i Belgrad kontaktats för att underöka Kasalovic bakgrund i Serbien. Polisen anser att man på så sätt kan få fram ett motiv till mordet.

Sambandsmän har funnits i runt 20 år, egentligen är de ett komplement till Interpol med eftersom Interpol enligt Börje Johansson är en relativt seg organisation har sambandsmännen fått en allt viktigare roll.